Kako da budete fizički aktivniji u toku dana

U proseku u sedećem položaju provedemo oko 12 sati dnevno – na poslu, u automobilu ili gradskom prevozu, gledajući televiziju kod kuće, ispijajući kafu sa prijateljima. Većinu tih aktivnosti ne možemo izbeći, stoga je potrebno da potražimo kreativnije načine kako da malim koracima aktiviramo pretežno sedentarni način života.

Postoji nekoliko načina da budete fizički aktivniji, a da ne idete na trčanje, u teretanu ili na neki trening, ukoliko to ne želite.

  • Kad god možete, stojte ili hodajte umesto da sedite (npr. kad telefonirate, diktirate i slično)
  • Ustanite više puta u toku radnog vremena i pauzu iskoristite da prošetate
  • Smanjite vreme provedeno ispred ekrana
  • Budite aktivni za vreme bloka reklama dok gledate TV program
  • Druženje sa prijateljima pretvorite u fizičku aktivnost – prošetajte se zajedno, umesto da sedite

Opšte preporuke za sve uzraste odnose se na smanjivanje ukupnog vremena provedenog u sedentarnim aktivnostima i izbegavanje dugotrajnih perioda neaktivnosti. Ali, posebno treba da obratimo pažnju na najmlađe. Tako deci mlađoj od 6 godina treba ograničiti sedenje ispred ekrana radi zabave (npr. TV, kompjuter, igrice) na najviše 1 sat dnevno, dok se sasvim maloj deci (mlađoj od 2 godine) ne preporučuju ovakve aktivnosti uopšte. Deci i mladima do 18 godina treba ograničiti sedenje ispred ekrana radi zabave na najviše 2 sata dnevno.

FUN FACTOsoba koja napravi više od 10.000 koraka dnevno smatra se fizički aktivnom, a izrazito aktivnom ukoliko napravi 12.500 i više koraka dnevno. Delimičmo aktivna osoba napravi od 7.500 do 9.999 koraka dnevno, slabo aktivna od 5.000 do 7.499 koraka dnevno, a sedentarna osoba manje od 5.000 koraka dnevno.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.