Kako sprečiti prevremeno starenje: prva anti age nega kože

Koža je po svojoj površini najveći ljudski organ. Baš kao i svi drugi organi i koža sa godinama stari. Prve bore javljaju se već u drugoj polovini dvadesetih godina. U tom dobu ne dolazi još do genetski uslovljenog – hronološkog, odnosno biološkog starenja kože te promena u sloju kože kog nazivamo derma, već se promene događaju u gornjem sloju kože, epidermu i to zbog učestalih mimičnih pokreta i zato takav tip starenja kože nazivamo mehaničko starenje. Kao posledica mehaničkog starenja kože javljaju se prve bore.

Naime, svakoga dana kožni se mišići kontrahuju na hiljade puta, a kontrakcije su povezane sa izražavanjem naših emocija. Tako upravo kontrakcije mišića lica izražavaju naše osmehe, zadovoljstvo, čuđenje, mrštenje, ljutnju, zabrinutost , tugu pa čak i bol. Svi ti osećaji ostavljaju tragove na našem licu.


Sve do sredine dvadesetih, koža je dovoljno fleksibilna da se nakon svake mimične kontrakcije vrlo brzo vrati u svoj primaran položaj. Međutim, s godinama zbog usporavanja procesa regeneracije ćelija, kao i zbog učestalih mišićnih kontrakcija kojih često nismo ni svesni, javljaju se prve bore koje nazivamo mimičnim borama. To još nisu trajne bore, ali s vremenom postaju urezane u kožu i trajno vidljive.

Šta utiče na starenje kože? Na starenje najčešće utiču kako unutrašnji, tako i spoljašnji faktori. Genetika, stres, dijeta, način života, spavanje, cigarete.

Prepoznajte li svoje prve bore? Bore „smejalice“ – javljaju se na spoljnim rubovima očiju. Područje oko očiju sadrži 22 mišića, od kojih se 14 aktivira svakih 10 sekundi. Koža je 3x tanja u odnosu na ostatak lica. Sadrži vrlo malo elastina i kolagena, te 5 puta manje lojnih žlezdi.


Naime, koža područja oko očiju građena je drugačije nego koža na ostalim delovima lica. Izuzetno je tanka i osetljiva te nema nikakvih lojnih žlezda, što je čini pogodnom za nastanak prvih bora. Osim toga, podložna je učestalim kontrakcijama, poput treptanja – pokreta koji učinimo i više od 10 000 puta u danu zbog čega se prve bore najčešće javljaju upravo na području oko očiju. Prva nega oko očiju posebno treba da tretira područje oko očiju, da ga hidrira, i bude isključivo namenjena za regiju oka.

Bore „mrštilice“ – kako im samo ime kaže, one nastaju kao posledica mrštenja. Radi se o vretikalnim borama koje na licu stvaraju izraz umora, zabrinutosti i tuge.
Nazolabijalne bore – bore oko usana i oko usta. Slično kao i bore smejalice, spadaju u bore koje licu daju pozitivan izraz. Prostiru se od nosa do ugla usana i odaju umoran izgled lica.

Koje faktore treba da zadovolji prva ozbiljnija nega kože?

Današnja moderna žena, a to si upravo ti, je uspešna u svojim interesovanjima, nosi danak modernog života na sebi. Njen radni dan traje 48h, sebi ne uspeva da priušti dovoljno sati sna, izložena je stresovima svakog dana, kao i svim zagađenjima koje život u urbanoj sredini nosi sa sobom. Stoga je NUXE laboratorija stvorila liniju baš za tebe, Creme Prodigieuse Boost liniju koja predstavlja ljubav na „prvi dodir“.

Potpuno ženstven miris nosi upravo jasmin, moćan antioksidativni sastojak, poznatiji kao kralj cveća, koji je često sastojak parfema, te je idealan afrodizijak. Stoga, možete li i predpostaviti koliko zavodljiv miris ima ovaj „cvetni kralj“? Ujedno, ono što ova multikorektivna nega lica pruža koži jeste svežina, blistavost i mladost. Zahvaljujući cvetu jasmina, nevena i ćelijskom šećeru, Creme Prodigieuse Boost linija podstiče mehanizme kože da isprave snažan uticaj urbanog lifestyle-a.

Pored savršene mirisne note koja ovoj liniji daje potpuno ženstvenost koja zavodi sve dame, cvet jasmina bogat je flavonoidima i podstiče antioksidativne mehanizme kože. Dok cvet nevena podstiče sintezu kolagena, ćelijski šećer riboza podstiče ćelijsku aktivnost.

Dodatno, ova nova multikorektivna linija sadrži i dve vrste prirodne hijaluronske kiseline koja se nalazi u tkivima tela, kako i kože. Predstavlja jednu od glavnih komponenti dermisa, ali nalazi se i u dubljim slojevima epidermisa. Njena uloga je „sunđer“, odnosno zadržavanje vode u koži, jer je koža prvi organ koji gubi vodu kada dođe do dehidratacije, a poslednji koji će je dobiti. A kako od nje nastaju dehidratacijske linije koje se pretvaraju u bore, jasno je zašto je ovo jedan od sastojaka nove linije za urbane dame. Mnoge će se dame obradovati, jer ponovo je NUXE dokazao važnost ulja makadamije koje se nalazi u mnogim proizvodima koje je iznedrila ova francuska laboratorija, te je upotrebio ovo dragceno 100% prirodno ulje jer je lako i nemasno i brzo se upija u kožu. Međutim, izuzetno je zanimljiv i njegov sastav koji je sličan sastavu ljudskog sebuma, te na taj način kada koži nudimo nešto što je njoj blisko, ono je mnogo efikasnije i ima brže delovanje.

A kako bi postigao da ten postane sjajniji, te glatak i napunjen energijom Crème Prodigieuse Boost linija nosi u sebi ekstrakt cveta kastusa opuncije, te iz cvetnih pupoljaka stimuliše aktivnost kožnih enzima koji su uključeni u prirodni proces ljuštenja ćelija kože. Na ovaj način se ćelije obnavljaju, a koža postaje sveža i blistava.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.