Kontrola kalorija ili fizička aktivnost – šta je efikasnije pri mršavljenju?

Pri mršavljenju, najefikasnija je kontrola kalorija, čak efikasnija i od fizičke aktivnosti, dok je kombinacija kontrole kalorija i fizičke aktivnosti zapravo najbolje rešenje za mršavljenje.

Ključ pri mršavljenju je da kontrolišemo kalorije, odnosno da unosimo manje kalorija od onoga koliko sagorevamo. Stoga, kontrola kalorija i unos 1.700 kalorija dnevno, što je jedini zdrav način pri mršavljenju, ali i umerena fizička aktivnost uz to, mogu nam omogućiti da mršavimo i do jednog kilograma nedeljno.

Fizička aktivnost je pri mršavljenju bitna i efikasna jer vam pomaže da ubrzate metabolizam, pa samim tim i gubite kilograme, ali i gradite mišićnu masu i konstantno se zatežete kako vam se koža pri mršavljenju ne bi opuštala.

Ako se pak, vodite popularnim dijetama pri mršavljenju i preporučeni dnevni unos od 2.200 kalorija smanjite na 800 bez fizičke aktivnosti, nema sumnje da ćete još brže mršaviti, ali je vrlo verovatnije da ćete tu kilažu nadoknaditi u narednih nekoliko meseci od prestanka dijete. 

Evo kako treba da kontrolišete kalorije u toku jednog dana:

DoručakUžinaRučakUžinaVečera
300 – 400 kcal100 – 200 kcal700 – 1000 kcal100 – 200 kcal300 – 500 kcal

Dakle, formula je vrlo jednostavna: zdravo gubljenje kilograma podrazumeva kontrolu kalorija, odnosno tako što ćete unositi 500 od 2.200 kalorija manje na dnevnom nivou, tj. 3.500 na nedeljnom. To iznosi oko pola kilograma, odnosno kilogram, uz fizičku aktivnost. Čak i da dnevno unosite 1.700 kalorija, u okviru njih imate veliku slobodu da jedete svoje omiljene namirnice, ali umerenije, i tako efikasno skidate kilograme.

Mršavljenje ne podrazumeva odricanje od omiljenih namirnica, već pametniju kontrolu kalorija i onoga što jedete. Kontrola kalorija ne znači da morate da jedete manje porcije apsolutno svega što konzumirate u toku dana pri mršavljenju. Ne želite da se osećate kao da ste na dijeti, već je ideja da unesete manje kalorija.

Zašto je fizička aktivnost od suštinskog značaja za mršavljenje?

Fizička aktivnost je izuzetno efikasna i daje vam mogućnost da jedete sve omiljene namirnice koje ćete samo konzumirati u manjoj količini, čime ćete kontrolisati unos kalorija. To znači da pri mršavljenju ne treba da se odričete ni slatkiša, ni omiljenog soka.

Bilo da je to piće ili kolač, izbacivanje šećera iz svakodnevne ishrane bio bi nerazuman potez. Prvo, to što ste na dijeti ne znači da nikada više u životu nećete pojesti ništa slatko. Drugo, šećeri imaju mnogo veći značaj za vaš organizam.

Zašto šećeri moraju biti prisutni u ishrani?

Ukoliko uz kontrolu kalorija praktikujete fizičku aktivnost, imajte na umu da su šećeri pogonsko gorivo organizma zbog čega su i neophodni kada je vežbanje u pitanju, jer vam daju snagu da izgradite mišiće, ali i da izdržite naporan trening.

Baš iz tih razloga je najefikasniji način mršavljenja baziran na kontroli kalorija i uz redovnu fizičku aktivnost, pa makar ona bila i blaga – i dalje je najzdraviji način da izgubite kilograme koji vam se neće vraćati.

Benefiti takvog načina života su, osim mršavljenja, i izvajano telo, ali i zadovoljno nepce koje nije lišeno nijedne omiljene namirnice, pa čak ni slatkiša. 

Čini se da je savet naših baka uvek bio najtačniji – probuši kašiku, ali se ne odriči ničega i kilogrami idu dole.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.