Kragujevački Univerzitet ponovo među 300 najboljih na svetu

Univerzitet u Kragujevcu se i ove godine se našao na Šangajskoj listi i to zahvaljujući ovdašnjem Fakultetu medicinskih nauka za oblast Medicina – klinička medicina, gde je plasiran između 201. i 300. mesta. Na taj način, kragujevački Univerzitet je postao najbolje rangirani univerzitet iz oblasti kliničke medicine u regionu. 

Podsetimo, Univerzitet u Kragujevcu se prvi put pojavio na Šangajskoj listi 2017. godine, za oblast Matematika, drugi put za istu oblast u 2018. godini, gde je bio plasiran između 401 i 500 mesta. Kragujevački Univerzitet je i prošle godine bio na ovoj listi u 300 najboljih na svetu za oblast Klinička medicina, a treći put među 500 najboljih za oblast Matematika.

Šangajska lista ili Akademsko rangiranje univerziteta u svetu je neformalan, ali prestižan sistem rangiranja, a samo 2 odsto svetskih univerziteta ima priliku da se nađe na ovoj listi. Rangiranje se vrši jednom godišnje od juna 2003. godine i svake godine se iznova ažurira prema novim i dostupnim analizama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.