Kulturno leto: sutra bioskop na otvorenom i Zero motivation

U toku je manifestacija pod nazivom Kulturno leto, koja se održava od 13. juna do 9. jula u Velikom parku kod fontane, a sa ciljem da postane tradicija. Za petak koji je pred nama na programu je, od 21 sat, bioskop na otvorenom – veče izraelskog filma, kada će biti prikazano ostvarenje “Zero motivation”.

Film Zero motivation je jedinstven, britak, ponekad mračan, ali istovremeno urnebesan portret svakodnevnog života u jedinici mladih žena-vojnika u udaljenom uporištu u izraelskoj pustinji. Film opisuje borbu za vlast tri žene sa različitim planom rada i malo konkretnog posla. Birokratski moljci iz kancelarije za ljudske resurse, najbolje prijateljice Zohar i Dafi, provode vreme igrajući igrice, pevajući pop pesme, bakćući se s dokumentacijom i sanjajući o Tel Avivu. Na indolentni dvojac pažljivo motri ambiciozna Rama, viši oficir, koja sanja o dobijanju boljeg čina i značajnijoj vojničkoj karijeri, ali uz vod nesposobnih, lenjih žena-vojnika bez ikakve energije, koje se nalaze pod njenom komandom, planovi za unapređenje neprekidno propadaju.

O MANIFESTACIJI

Uključivanje mladih u kulturu, ne samo kao redovnu publiku već i kao kreatore ili sukreatore kulturnih aktivnosti i događaja može ih podstaći na ispitivanje sopstvene kreativnosti, ali i razviti osećaj pripadnosti zajednici. Grad Kragujevac je sproveo istraživanje o kulturnim potrebama posebno sa fokusom na mlade i na njihove potrebe kada je o kulturi reč. Kao rezultat tog istraživanja bio je nedostatak kulturnih događaja na javnom mestu. Otuda se i rodila ideja za organizacijom ovakve jedne manifestacije, sa ciljem da postane tradicija. Takođe, jedan od ciljeva jeste umrežavanje kulturnih institucija grada Kragujevca i Kancelarija za mlade i, na taj način, promovisanje kulture, tradicije, mladih umetnika i slično. Program organizuju Grad Kragujevac – Kancelarija za mlade, CZNTK Abrašević, Dom omladine Kragujevac, Muzički centar. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.