Lekovita svojstva soka od šargarepe

Šargarepa je povrće bogato mnogim nutrijentima i možemo je koristiti u razne svrhe. Ona sprečava pojavu određenih bolesti, poboljšava vid, zdravlje kose, kože i noktiju. Svakodnevno ispijanje soka od šargarepe bi trebalo da postane navika što zbog zdravlja, što zbog dobrog ukusa.

Ono što šargarepu čini jednom od najzdravijih namirnica jesu velike količine beta karotena, vitamina i kalijuma koje poseduje.

Jača imunitet i kontroliše srčana obolenja. Beta karoten šargarepu čini bogatim izvorom vitamina A koji čuva zdravlje očiju i poboljšava vid. Ako svakodnevno uzimate vitamin A preventivno delujete na srčana obolenja i smanjujete rizik od moždanog udara.

Smanjuje holesterol. Jedna od sjajnih beneficija soka od šargarepe je ta što kalijum koji se u njemu nalazi može smanjiti holesterol. Veoma je dobar i za zdravlje jetre jer smanjuje nivo masnoća u žuči. Kalijum zajedno sa magnezijumom i manganom reguliše nivo šećera u krvi i na taj način se smanjuje rizik od nastanka dijabetesa.

Pospešuje zgrušavanje krvi. Sok od šargarepe je veoma bogat vitaminom K koji je od najveće važnosti za dobro zgrušavanje krvi.

Pospešuje zacelenje vanskih rana i desni, a za to je zadužen vitamin C koji se u šargarepi nalazi. Ako svakodnevno budete konzumirali sok od šargarepe desni će vam biti zdrave, a rane će vam brže zarastati.

Prevencija kancerogenim obolenjima. Sok od šargarepe deluje kao anikancerogeni agens. Povećanom konzumacijom karotenoida koji se nalaze u soku od šargarepe smanjujete mogućnost nastanka raka mehura, prostate, debelog creva i dojke.

Poboljšava zdravlje kostiju. Vitamin K koji se nalazi u soku od šargarepe je od velikog značaja za zdravlje kostiju i za proces izgradnje proteina u organizmu. On takođe potpomaže vezivanje kalcijuma što utiče na brže zarastanje slomljenih kostiju.

Čisti jetru. Sok od šargarepe je sjajno sredstvo za čišćenje i detoksikaciju jetre. Otrovi koji se nakupljaju u jetri se redovnom konzumacijom soka od šargarepe mnogo lakše i brže otpuštaju iz organizma. Krvotok ne može da se reši svih otrova i žuči putem bubrega i zato se moraju izbacivati putem kože. Sok od šargarepe podstiče taj proces . Kada jetra dobro funkcionše sprečava se akumulacija masti, poboljšava se probava i smanjuje se mogućnost debljanja i taloženja masnih naslaga.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.