U periodu od 5. do 23. jula u Botaničkoj bašti u Kragujevcu biće održan Letnji dnevni kamp za decu uzrasta od 6 do 12 godina. Kamp organizuje predškolska ustanova i škola stranih jezika Vrabac u saradnji sa PMF-om.

Prijavu za kamp možete popuniti OVDE, a kompletan program pogledati klikom na LINK.

Deci je potrebna prilika da koriste celo telo i razvijaju svoje  motoričke sposobnosti. Tek kada ih savladaju, moći će da kontrolišu svoje fine motoričke veštine, na primer nož i viljušku ili držanje olovke. Dok za stariju decu razna istraživanja kontinuirano pokazuju i dokazuju  koliko igra na otvorenom dovodi do boljih socijalnih veština, fleksibilnosti i smanjene anksioznosti.

O kampu…

Svako dete može da učestvuje u tematskim aktivnostima ili da izabere da se igra sa ostalom decom ukoliko nisu zainteresovani za učešće. Cilj ovog letnjeg kampa je da deca imaju više prilika da se “isključe” i povežu sa drugom decom u aktivnoj, avanturističkoj i istraživačkoj igri. Doba korone nam je donelo virtuelnu školu, vrlo malo druženja i još manje interakcije vršnjaka. Osećamo i znamo da je važnije nego ikad da deca borave u prirodi na svežem vazduhu kako bi uživala u autentičnim iskustvima detinjstva. 

Deca su raspoređena u grupe koje istovremeno imaju različite aktivnosti. Svako dete u datom periodu treba da bude sa svojom grupom.
Obaveza čuvanja čistoće okoline kao učešće u aktuelnim radovima u bašti.
Tokom boravka u programu, insistira se na prijateljskoj atmosferi i uvažavanju vršnjaka, tako da će o svakom neprimerenom obliku ponašanja roditelj biti obavešten.
Roditelj ima pravo da kontaktira organizatora po svakom pitanju u vezi sa svojim detetom tokom boravka deteta u kampu.

Raspored  aktivnosti

9:00 Dolazak dece i raspoređivanje prema interesovanjima i uzrastu.

9:15 – 9:45 Doručak 

10:00-11:30 Sportovi, igre, časovi  jezika, tematske radionice

11:30-12:00 užina

12:00-14:00 Sportovi, igre, časovi  jezika, tematske radionice

14:00- 14:30 Ručak

14:30-17:00  Slobodne aktivnosti i odlazak kući uz pratnju roditelja/staratelja

*Napomena: Predloženi raspored je sklon promenama, ukoliko se iz praktičnih razloga pokaže da je to potrebno.

Pored radionica na engleskom evo ukratko o radionicama koje ćemo izvoditi. 

Program radionica

Program radionica je pripremljen u skladu sa temama tako da se u radionicama prožimaju predložene teme. Svaki dan počinje sa himnom, koje se peva više puta dnevno. Prvog dana se donosi i kućni red sa posebnim akcentom na očuvanje životne sredine.

Moja bašta u bašti

Upoznavanje sa koncptom botaničke bašte i zašto je značajna. Ko su stanovnici bašte? Koje su to biljke, životinje, insetkti koji ne izlaze iz dvorišta? Šta im je potrebno da bi tu živeli? 

U zdravom telu zdrav duh

Sa decom se diskutuje o tome zašto je važno vežbati, koje su sve sportove probali, kako vežbanje utiče na naše telo i duh, kako se telo ponaša pre, tokom i posle vežbanja. Postavićemo pitanje šta naš mozak misli o nama? Odgovor koji deca daju treba da bude ilustracija. Jedan od zadataka u okviru ove teme je izrada modela ljudskog tela sa svim unutrašnom organima. Deca će se na ovakav način upoznati sa svim procesima koji se u telu odvijaju na praktičan, zanimljiv i njima prilagođen način.

Olimpijada

Godina Olimpijade je prava prilika za upoznavanje sa raznim sportovima i drugim
kulturama. Saznaćemo zbog čega postoje olimpijski krugovi, kada su igre nastale, napravićemo i zapaliti olimpijski baklju, maskotu igara, pobednički venac od lovora. A napravićemo i naše olimpijske igre sa posebnim otkačenim disciplinama, npr. “šetaj kao kraba”, puštanje aviončića, atletski poligon sa preprekama, razne discipline trčanja npr trčanje na jednoj nozi, trčanje sa kašikom i jajetom, u paru sa uvezanim nogama i sl. I naravno obavezno dodeljivanje medalja koje ćemo sami napraviti od plastelina, zemlje ili gline.

Štitimo životnu sredinu

Pričaćemo o klimatskim promenama, globalnom zagrevanju, saznati
kako voda kruži u prirodi. Zašto su pojedine životinjske i biljne vrste izumrle. Kroz
jednostavne eksperimente deca će saznati šta se dešava u prirodi kada je zagađujemo.
Podsticanje dece da razmišljaju, istražuju i zabavljaIjaju se je cilj ove radiance.

Detektivi u prirodi

Istraživanje okoline, upoznavanje biljnih i životinjskih vrsta u okruženju. Potraga za bubama, lišćem, mirisima u prirpdi, šarama na laticama.. 

Ti si moj heroj  je priča o borbi sa kovidom 19 kao vid psihološke podrške deci. 
Prič je nastala kao rezultat ankete koje je sprovedena u 104 zemlje na temu mentalnog zdravlja dece tokom pandemije. 

Potraga za zakopanim blagom je igra koji vole i odrasli a deca je obožavaju. Zagonetke, istraživanje, specijalni zadaci su deco ove igre koja će sigurno ostaviti snažan utisan na decu. 

Eko putovanje oko sveta, Magično seme, Cvetna oaza su samo neki od predloga za radionice. Cilj je isti, da se deca druže, uče kroz igru i uživaju u prirodinom i bezbednom okruženju.

Svi članovi tima imaju bogato profesionalno iskustvo u radu sa decom i izvođenju programa radioničarskog tipa.
Organizator će obezbediti kolektivno osiguranje od posledica nesrećnog slučaja za sve učesnike  tokom trajanja kampa.
Organizator obezbeđuje kvalitetan materijal i u dovoljnim količinama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.