Sezona malina i uživanja u ovom bobičastom voću je uveliko tu. Koliko je ukusno, toliko je zdravo, posebno u prevenciji širokog spektra oboljenja.
Evo sedam najvažnijih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete maline.
1. Snažni antioksidansi
Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima, koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih bakterija i gljivica.
Među njima su antocijani koji daju malini crvenu boju, resveratol koji usporava starenje, elagitanin koji ima antikancerogena svojstva.
2. Vitamin C
Još jedan snažan antioksidans nalazi se u malinama. Količina od 100 grama malina, sadrži skoro polovinu dnevnih potreba vitamina C, pokazuju istraživanja.
3. Još vitamina i minerala za vitalnost i mladolikost
Osim vitamina C, tu su vitamini B, E i K. Maline sadrže i kalijum, magnezijum, mangan, bakar.
4. Čisti krvne sudove
Malina obiluje biljnim vlaknima koji podstiču probavu, ali i čišćenje krvnih sudova.
5. Pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi
Ketoni iz maline povoljno deluju na nivo šećera u krvi i podstiču metabolizam masti sprečavajući tako njihovo taloženje u organizmu.
6. Čuvaju vitkost, kosu i kožu
U 100 grama malina ima samo 52 kalorije, što je svrstava u niskokalorično voće, a već pomenuti ketoni ne dozvoljavaju taloženje masti u organizmu.
7. Čaj protiv prehlade i sirće za snižavanje temperature
Od osušenih listova maline priprema se čaj koji se koristi kod prehlada, upale grla, kašlja, dijareje… Sirće i sok od maline koristi se za snižavanje temperature.
