Sezona malina počinje, zato uživajte u ovom crvenom bobičastom voću. Koliko je ukusno, toliko je zdravo, posebno u prevenciji malignih i srčanih oboljenja.
Evo sedam najvažnijih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete maline.
1. Snažni antioksidansi
Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima, koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih bakterija i gljivica.
Među njima su antocijani koji daju malini crvenu boju, resveratol koji usporava starenje, elagitanin koji ima antikancerogena svojstva.
2. Vitamin C
Još jedan snažan antioksidans nalazi se u malinama. Količina od 100 grama malina, sadrži skoro polovinu dnevnih potreba vitamina C, pokazuju istraživanja.
3. Još vitamina i minerala za vitalnost i mladolikost
Osim vitamina C, tu su vitamini B, E i K. Maline sadrže i kalijum, magnezijum, mangan, bakar.
4. Čisti krvne sudove
Malina obiluje biljnim vlaknima koji podstiču probavu, ali i čišćenje krvnih sudova.
5. Pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi
Ketoni iz maline povoljno deluju na nivo šećera u krvi i podstiču metabolizam masti sprečavajući tako njihovo taloženje u organizmu.
6. Čuvaju vitkost, kosu i kožu
U 100 grama malina ima samo 52 kalorije, što je svrstava u niskokalorično voće, a već pomenuti ketoni ne dozvoljavaju taloženje masti u organizmu.
7. Čaj protiv prehlade i sirće za snižavanje temperature
Od osušenih listova maline priprema se čaj koji se koristi kod prehlada, upale grla, kašlja, dijareje… Sirće i sok od maline koristi se za snižavanje temperature.