Najbolji mladi džezeri sveta na koncertu u Kragujevcu

Najbolji mladi džez muzičari iz celog sveta, u sklopu JM Jazz World Orchestra (Svetski džez orkestar muzičke omladine), nastupiće večeras, od 20 časova, na Đačkom trgu ispred Prve gimnazije, u organizaciji Muzičkog centra.

Mladi džezeri izvešće program koji uvežbavaju pod vođstvom renomiranog američkog tromboniste Luisa Bonile.

Ovaj orkestar projekt je Međunarodne muzičke omladine, a da bi učestvovali u radu JM Jazz World Orchestra, muzičari moraju proći oštru konkurenciju na audicijama. JM Jazz Orchestra, čini 18 vrhunskih muzičara iz 14 zemalja s pet kontinenata. Njih je međunarodni žiri izabrao kao najbolje od 143 prijavljena muzičara.

Orkestar deluje već 6 godina, a nastupio je na brojnim festivalima poput Gaume jazz festivala Brosella jazz festivala u Belgiji, North Sea Jazz festivala u Holandiji, Montreux jazz festivala u Švajcarskoj, ATO jazz festivala u Bugarskoj, Liburnija jazz festivala u Hrvatskoj, ZG KUL na Tomislavcu te je imao zapažene koncerte u Belgiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Norveškoj, Italiji i Sloveniji. Značajna saradnja bila je i sa Brussels jazz orkestrom i Mariom Šnajder, nastupi sa američkom pevačicom Deborom Braun, Reneom Meningom i Maučom Adnet. Hektor Matignon, Džon Rajli, Endi Mekki, Karl Hajnc Miklin i Džim Rotondi sarađivali su i nastupali s orkestrom 2017, te prošle godine zapažen je nastup na Unicredito festivalu u Milanu s Gonzalom Rubalkabom.

Unazad nekoliko godina orkestar svake godine nastupa i na Jazz is Back festivalu BP u Grožnjanu koji će postati i stalna adresa Orkestra.

Svake godine orkestar vode dobro poznati svetski muzičari, a umetnički direktor ovog ansambla je američki trombonista, kompozitor i pedagog Luis Bonila. Poreklom iz Kostarike, Bonila je odrastao u Kaliforniji, te se školovao i specijalizovao za izvođenje velikog dijapazona muzičkih žanrova.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.