Nema potrebe da se odričete omiljenih slatkiša na dijeti

Iako možda zvuči čudno, zaista je tako: nema potrebe da se odričete omiljenih slatkiša na dijeti. Popularne varijante prvo nalažu izbacivanje šećera iz ishrane, ali to samo ubrzava vraćanje uobičajenim navikama. 

KOLIKO UOPŠTE KALORIJA TREBA DA IZBACITE DA BISTE SMRŠALI?

 Preporučeni dnevni unos kalorija je 2.200, a da biste pravilno smršali, trebalo bi da se odreknete 500 kalorija dnevno, što znači da treba unositi 1.700. Jasno je, dakle, da nema potrebe da se odričete omiljenih slatkiša na dijeti, jer u tu količinu kalorija staju i zdrave namirnice, i slano, i slatko, i drugi ukusi koji volite. Ovo je jedini način mršavljenja sa kojim su nutricionisti saglasni, jer mršavite zdravo: uštedom od oko 3.500 kalorija nedeljno, mršavićete pola kilograma do kilogram, a da nema potrebe da se odričete omiljenih slatkiša. 

ZAŠTO ŠEĆERE NE SMEMO IZBACIVATI IZ ISHRANE?

Možda niste znali, ali ne samo da nema potrebe da se odričete omiljenih slatkiša u dijeti, već generalno ne bi trebalo da izbacujete šećere iz svoje ishrane. Naime, njegovim izbacivanjem kršite prvo pravilo energetskog balansa, jer je šećer ono što pokreće telo i pomaže mu u postizanju boljih rezultata. Unos kvalitetnih kalorija i odnos njihove potrošnje se remeti ukoliko se šećer potpuno izbaci iz ishrane, jer naš organizam traži od 55-65 odsto ugljenih hidrata, od kojih čak 10 odsto treba da budu šećeri.  

Dakle, nema razloga da se odričemo omiljenih slatkiša na dijeti, čak bi nam u suprotnom bilo teže da obavljamo i osnovne stvari poput kretanja i razmišljanja, kamoli veću fizičku aktivnost. Idealno rešenje je umeren način ishrane uz neku fizičku aktivnost, što opet ne znači da se odričemo omiljenih slatkiša, jer zahvaljujući njima održavamo tonus tela, a njihovo neželjeno dejstvo će se tako anulirati. Ukoliko, pak, niste ljubitelj ili nemate vremena za fizičku aktivnost, a želite da smanjite (ne da se odreknete) omiljene slatkiše na dijeti, predlažemo tri slatka ukusa koja su najbolji dokaz da i uz šećere, i to u minimalnim količinama, a sa sjajnim ukusom, možete podjednako efikasno mršaviti. 

Brauni uz minimalno šećera: Kolač sadrži minimalno šećera, a ima identičan ukus kao i standardni brauni. Pravi se tako što skuvate 300 grama crvenog pasulja, koji potom miksirate sa 5 jaja, jednom kafenom kašičicom praška za pecivo, pola šolje kakaa u prahu, šest kašika istopljenog maslaca i tri kašike meda. Smesu potom stavljate u kalup i pečete 30 minuta na 200 stepeni. Koka-kola od 0 kalorija: Iako obična Coca-Cola ima tek 144 kalorije, moguće je da se to ne uklapa u vaš preporučeni dnevni unos. Ipak, to ne mora da znači da treba da se odreknete svog omiljenog pića. Srećom, pa postoji nekalorijska varijanta Coca-Cola Zero, koja kao što joj i ime kaže ima 0 kalorija. Čitajte: nema ih! Mafini od 3 sastojka: Mafini od maline se pripremaju više nego jednostavno. Sve što treba da uradite jeste da izgnječite 2 banane, pa u njih dodajte 4 jaja i smesu dobro sjedinite. U kalup za mafine ubacite maline, pa ih prelijte smesom od jaja i banana. Pecite na 190 stepeni dok mafini ne porumene.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.