Pet razloga da obavezno posetite Evropsku noć istraživača

Poslednji petak u mesecu, 30. septembar rezervisan je za Evropsku noć istraživača koja se ove godine održava u BIG FASHION Kragujevac centru sa početkom od 17 časova.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je jedan od ovogodišnjih organizatora, a u saradnji sa Centrom za obrazovanje, osnovnim i srednjim školama, kao i bronim drugim insititucijama, pripremljen je zanimljiv program, o čemu više detalja možete pronaći OVDE.

Zašto poseta baš ovoj manifestaciji treba da bude deo vaših planova za poslednji septembarski petak, otkrijte u nastavku teksta.

Bićete deo jedinstvenog događaja

Ako vas podsetimo da se Evropska noć istraživača održava istovremeno u više od 25 zemalja i 25 gradova u Srbiji, sa istim ciljem – nije li to sjajno iskustvo? Možda smo skloni tome da travnjak uvek vidimo kao zeleniji u tuđem dvorištu/državi, ali realizacijom ovakve manifestacije u našem gradu imamo jedinstvenu priliku da uživamo prema evropskim standardima 🙂

Naučićete nešto novo

Kad god neko kaže da rast počinje izvan zone komfora – ne greši. A mi pre svega mislimo na one male pomake koji će oplemeniti svakodnevicu, te verujemo da ćete se složiti sa nama kada zaključimo da sticanje novih znanja to čini u velikoj meri.

Ukoliko ste oduvek smatrali da nemate “kliker” za matematiku ili hemiju i da one nemaju baš nikakve veze sa umetnošću, na Evropskoj noći istraživača u BIG FASHION Kragujevac centru sjajni mladi učenici Prve kragujevačke gimnazije rado će vas demantovati u tome. Nikad nije kasno da naučite nešto novo!

Sjajno ćete se zabaviti – garantovano

Ukoliko imate utisak da vam je svaki dan posle posla isti, a vi uvek umorne, kafa u omiljenom kutku počinje da ima monoton ukus, a baš ne znate kako da unesete malo energije u petak – poseta manifestaciji Evropska noć istraživača sa porodicom ili prijateljima je sjajna ideja za zabavu.

Osim što ćete moći da uživate u svim sadržajima BIG FASHION Kragujevac centra ili pogledate neki od novih filmskih naslova u bioskopu Cineplexx, poseta centru 30. septembra postaje još interesantnija i zabavnija zahvaljujući bogatom programu 13. po redu Evropske noći istraživača. Program pogledajte na LINKU kako biste na vreme napravili dobar plan i stigli da obiđete sve što vas interesuje.

Ukoliko u plan za posetu manifestaciji uklopite i odlazak u bioskop, koristimo priliku da vam skrenemo pažnju na CINEPLEXX-UJ se kampanju bioskopa Cineplexx. Svakog dana, do 12. oktobra, jedna projekcija je srećna projekcija, a posetiocima donosi priliku da osvoje brojne poklone – Kampster obrazovne kurseve ili posetu magičnom Pragu za dvoje. Više informacija o aktivaciji potražite na LINKU.

Možete da dobijete ideju za novi hobi ili teme za istraživanje

Čitanje, fotografisanje, interesovanje za istoriju – da li uživate u nekom od ovih hobija? A šta kažete na pronalaženje novih tema za dodatno interesovanje, poput arheologije, arhitekture Kragujevca ili možda robotike? 🙂

Na Evropskoj noći istraživača u BIG FASHION Kragujevac centru očekuju vas zanimljive prezentacije, radionice i debate na ove i još puno zanimljivih tema.

Upoznaćete približnije rad naučnika

Beli mantili, fokusiran pogled, kratko ošišana ili kosa skupljena u rep, mnoštvo knjiga iza njih, a na stolu ispred staklene epruvete, pipete, rastvori različitih jedinjena… kako vi zamišljate radni dan jednog naučnika? 🙂 

Ne propustite priliku da dokažete ili opovrgnete svoju hipotezu na Evropskoj noći istraživača 2022 u BIG FASHION Kragujevac centru i da lično pitate nekog od naučnika-istraživača da vam ispriča više o svom poslu.

Šta vas očekuje na Evropskoj noći istraživača u BIG FASHION Kragujevac centru?

Radionice, igraonice, prezentacije! Kako moderan i stari svet izgledaju povezani paleoumetnošću, gde s ekrije umetnička crta hemije i matematike, kako izgleda konstruisanje, dizajniranje i programiranje robota, šta krije mikrobiologija pokazaće učenici Prve kragujevačke gimnazije.

Najmlađe posetioce obradovaće avanture biologa i ekologa Robota Robinsona na radionici koju pripremaju učenici OŠ “Treći kragujevacčki bataljon”.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac održaće niz radionica o arheologiji, graditeljskom nasleđu Kragujevca, spomeničkom nasleđu Pomoravlja, kao i zanimljive puzzle igre sa kockama.

Udruženje srpsko-izraelskog prijateljstva AHAVA u saradnji sa Forumom za regionalno razumevanje i saradnju FOZARRIS, održaće prezentaciju i dečiju radionocu koja za cilj ima detaljnije upoznavanje posetioca sa prijateljskim odnosima dve države.

Detaljnije o kompletnom programu pročitajte OVDE.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.