Internacionalni džez festival Kragujevac, jedan je od retkih festivala ovog tipa u Srbiji koji se 22 godine održava bez prekida.

“Već 22 godine dovodimo u Srbiju džez muziku i predstavljamo je domaćoj publici. Ovogodišnji moto festivala je STVARNOST, želimo da istaknemo potrebu i važnost održavanja kulturnih događaja i u vreme neizvesnosti i globalne krize”, poručuju organizatori.

Preko 40 džez muzičara iz zemlje i inostranstva nastupiće tokom tri festivalska dana. U srcu Šumadije publika će mati priliku da sluša 7 koncerata, učestvuje na dve muzičke radionice i da pogleda dodatne umetničke sadržaje inspirisane džezom.

Glavi program će se održati na dve lokacije – Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i Zastavinoj bašti (Garden stage/Knežev arsenal), a nastupiće muzičari iz Danske, Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Albanije i Austrije.

U okviru pratećeg programa održaće se dve radionice namenjene publici – “Kako se sluša džez”, radionicu vode Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov i “Balkanski zvuk”, radionicu vodi Damir Imamović.

GLAVNI PROGRAM
27–29. avgust 2021.

27. 8. petak, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije
20:00 Matija Dedić, Hrvatska
21:00 „Kako se sluša džez?!“
radionicu vode dr um Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov, Srbija
(ulaz na radionicu je besplatan)
23:00 jam session u UMMUS-u

28. 8. subota, Garden stage/ Knežev arsenal
20:00 Girls in Airports, Danska
21:00 Kanton6, Severna Makedonija
22:00 Antonie, Severna Makedonija
23:00 jam session

29. 8. subota, Garden stage/ Knežev arsenal
19:00 Albanian Jazz Society, Albanija
20:00 Bosque Sound Community, Srbija
21:00 KK trio, Austrija / Srbija
22:00 EKLEKTIK Orkestra, Srbija
23:00 jam session

Prateći program omogućiće posetiocima da sagledaju džez kroz prizmu drugih umetnosti, a kroz interaktivne muzičke radionice publika će od eminentnih predavača saznati više o tome „Kako se sluša džez?!“, ali i imati mogućnost da se upozna sa osobenostima sevdaha kroz radionicu „Balkanski zvuk“. Nakon sve tri večeri glavnog programa biće organizovan jam session, gde će publika moći da uživa u slobodnoj džez interpretaciji.

PRATEĆI PROGRAM

od 25. 8. Garden stage/ Knežev arsenal
postavka fotografija „Jazz on the road“ i
jednokratnih kostima „Jazz u doba korone“, Marina Ilić, „Marinia“

27. 8. petak, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije
21:00 „Kako se sluša džez?!“ radionica namenjena publici
radionicu vode dr um Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov, Srbija
(ulaz na radionicu je besplatan)

28. 8. subota, Muzička škola „Dr Miloje Milojević“
10:00 „Balkanski zvuk“ predavanje i aktivna radionica
radionicu vodi Damir Imamović, BiH
** aktivna radionica namenjena je profesionalnim pevačima uz neophodnu prijavu za učešće:
artquartserbia@gmail.com

Ulaznice za Festival možete nabaviti online putem sajta www.tickets.rs, cena dnevnih ulaznica je 800 dinara, a komplet karata za tri festivalske večeri iznosi 2.000 dinara.

Organizator će poštovati sve zvanične preporuke i sprovesti preporučene mere u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19, a kako bi i publika i izvođači mogli bezbedno da dožive atmosferu Festivala.

Kako je navedeno, grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje. XXII Internacionalni džez festival u Kragujevcu organizuje „ArtKvart“ uz podršku Ministarstva kulture i informianja, grada Kragujevca, Ambasade Danske u Srbiji, Ambasade Republike Hrvatske, Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.