PRAVDA ZA NIKOLINU – u nedelju još jedan skup podrške Nikolininoj porodici

U nedelju, 5. februara od 11.59 sati na platou ispred BIG FASHION Kragujevac centra, u blizini pešačkog prelaza na kom je život izgubila Nikolina Janković, biće održan još jedan skup podrške njenoj porodici koji ima samo jedan cilj – pravdu.


Apel Nikolinine porodice nadležnim institucijama je da dođe do hitnih izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika.

Statistike pokazuju da se po broju poginulih lica u saobraćajnim nesrećama, gledano prema broju stanovnika, Srbija uz Rumuniju i Bugarsku nalazi među najnebezbednijim državama u Evropi. Istovremeno, pravosudna statistika pokazuje da je u našoj zemlji trend da se za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja izriču paradoksalno blage kazne, kojima se evidentno ne ostvaruje pozitivan efekat kaznene politike i podstice dalje bahato ponašanje vozača. Više od 67% svih kazni, koje su izrečene za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, otpada na uslovne presude. Zatim slede novčane kazne, dok se u svega oko 10% slučajeva izriču zatvorske kazne. Dosuđene zatvorske kazne uglavnom su blage i često ispod propisanog minimuma.

Nakon tragične pogibije dece na pešačkim prelazima tokom decembra i januara u toku 30 dana u više gradova širom Srbije, Nikolina iz Kragujevca, Melisa iz Pazara, David iz Sombora i Maksim iz Obrenovca, pokrenuta je online peticija Pravda za Nikolinu.