Predstavi “Što na podu spavaš” sve nagrade 18. Joakimfesta

Najbolja predstava na ovogodišnjem Joakimfestu je komad „Što na podu spavaš”, koja je rađena po istoimenom romanu Darka Cvijetića, a u režiji Kokana Mladenovića.

Ovu odluku doneo je žiri 18. Joakimfesta, koji je radio u sastavu Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Jelena Žugić, prvakinja Dramskog teatra iz Skoplja i Željko Hubač, dramski pisac i predsednik Žirija.

Foto: Nenad Borisavljević

Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta „Gavela” iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

U odluci žirija navode se da je ova predstava svojevrsni nastavak Mladenovićevog upornog i hrabrog neodustajanja od teme ratnih trauma ovih prostora, ali i preispitivanja, pre svega na planu forme, sopstvenog rediteljskog stila, kojim on insistira da kroz pozorišni čin, suočavanjem sa istinom žrtve, angažuje gledaoca u smeru otklona od zla koje je u jednom trenutku naših balkanskih života dalo prednost nacionalnom nad ljudskim.

– Baveći se nesvakidašnjom artificijelnom „akrobatikom” u potrebi da dođe do što uverljivijeg efekta pročišćenja, u predstavi „Što na podu spavaš” reditelj ide korak dalje, na planu forme, izvodeći na scenu pisca, Darka Cvijetića, čime daje dokumentaristički pečat mnoštvu subklimaksa kojima stvara snažan ritam uprizorenju. Ti subklimaksi su oni trenuci u predstavi kada se autor romana, tumačeći sebe, suočava sa svojim scenski oživljenim likovima, koji pak preispitujući svetonazore onoga koji ih je stvorio, pokušavaju ustvari da utiču na etički, moralni, ideološki, politički, humanistički i svaki drugi diskurs publike, sa željom da ih osvesti u pravcu elementarne ljudskosti, stoji između ostalog u odluci žirija.

Kokan Mladenović je dobio i Specijalnu nagradu Grada Kragujevca za režiju predstave „Što na podu spavaš”.

– „Što na podu spavaš” je u estetsko-likovnom smislu precizno kodifikovana predstava, sa tačnom muzičkom temom, a odlikuje je i izuzetna, znakovno precizna igra nadahnutih glumaca, što sveukupno ovu produkciju čini jednom od najboljih rezultata regionalnog teatarskog života u prethodnom periodu, navodi se u odluci.

I žiri publike svoj glas dao je drami „Što na podu spavaš”.