Dokumentarni film o nastanku džez muzike u Kragujevcu “Poljubac Ele Ficdžerald”, u nezavisnoj produkciji civilnog sektora NVO “MillenniuM” iz Kragujevca, biće prikazan na petom, jubilarnom izdanju beogradskog filmskog festivala “Dok’N’Ritam” (prvog nacionalnog filmskog festivala tematski posvećenog promociji muzike) koji će se održati u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu ove od 22. do 25. septembra.

Tema ovog kratkometražnog dokumentarca je istorija džeza u Kragujevcu i SFRJ ispričana kroz nastanak najvećeg diksi-benda Jugoistočne Evrope – kultnih “7 Mladih”, kao i društveni kontekst o ulasku američke popularne kulture na ove prostore nakon Rezolucije Imforbiroa 1948. godine. U filmu učestvuju: Zarija Raković i Ljuba Milić (muzičari iz 7 mladih), Latinka Perović (istoričarka) i Zoran B. Petrović (reditelj). Scenario, naraciju i režije potpisuje dr Vladimir Paunović, kameru Dragomir Čeda Miljojković, montažu Jasmina Miljojković i Stevan Pajkić i produkciju Marija Ilić. Film je prikazan prvi put prošle godine na otvaranju “Nishville Movie Summit” u Nišu i na KRAF – u (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma, manifestaciji od javnog značaja za grad Kragujevac).

Pokrovitelji koji su podržali arhiviranje istorije popularne kulture grada Kragujevca su 2009. godine bili lokalna samouprava grada Kragujevca i Ministarstvo kulture i infomisanja Republike Srbije. Aktuelna postprodukcija je bazirana na lokalnom civilnom sektoru.

Kragujevački film će biti prikazan u okviru takmičarskog programa u petak, 25. septembra, od 17 sati.