Raspisan konkurs za 22. Međunarodni salon antiratne karikature

Spomen park „Kragujevački oktobar” raspisao je konkurs za 22. Međunarodni salon antiratne karikature „Kragujevac 2023”. Rok za prijem radova je 18. avgust 2023. godine, a međunarodni žiri će 25. i 26. avgusta odabrati radove za izlaganje i objavljivanje u Katalogu Salona i dodeliti nagrade. 


Salon se završava otvaranjem izložbe u okviru tradicionalne manifestacije „Bdenje” 20. oktobra u muzeju Spomen park. Pravo učešća na konkursu imaju karikaturisti i likovni stvaraoci iz celog sveta koji na antiratnu i temu razumevanja i solidarnosti među ljudima i narodima pošalju najviše tri rada, koji nisu nagrađeni na drugim međunarodnim konkursima.

Ukupan fond nagrada je 7.300 evra, a to su: Gran pri „Kurir mira” i nagrada od 1.500 evra Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira, tri nagrade Zlatna, Srebrna i Bronzana koje dodeljuje Grad Kragujevac kao osnivač u iznosu od 1.000, 800 i 500 evra. Nagrada gradonačelnika Bidgošča iz Poljske je 750 evra, isto toliko dodeljuje prijateljski grad Ingolštat, a gradovi prijatelji Bielsko – Biala, Siren, Pitešti i Karara kao partneri Salona, daju novčane nagrade od 500 evra.

Ove godine predsednik žirija je poznati karikaturista iz Mađarske, Ištvan Kelemen, a stalni članovi su predsednik Saveta Salona Miodrag Stojilović i čuvena imena karikaturista iz Srbije Jugoslav Vlahović, Špiro Radulović i Tošo Borković.

Nakon otvaranja u Kragujevcu, salon će gostovati najpre u gradovima partnerima i drugim gradovima Evrope i sveta koji budu zaiteresovani za specifičnu izložbu angažovane umetnosti koja pronosi antiratne poruke.

Prvi Salon antiratne karikature organizovala je grupa novinara 1981. godine, devedesetih godina inicijativu je preuzeo Grad Kragujevac a od 2015. godine, organizacija manifestacije predata je Spomen parku „Kragujevački oktobar”.

Karikature slati na adresu: SALON ANTIRATNE KARIKATURE, Desankin venac bb, 34000 Kragujevac, Srbija ili na elektronsku adresu salonkarikature.kg@gmail.com.