Razgovor o knjizi “I ravnodušnost je ubila mačku” u SKC-u

U galeriji SKC-a, u sredu, 2. novembra, biće organizovan razgovor o knjizi „I ravnodušnost je ubila mačku”, autorke Tamare Đenadić. Razgovor počinje u 19 sati.

Put u onostrano, apokaliptični svet, ukleta kuća, distopija, druga dimenzija…Nesvakidašnja zbirka priča prenosi čitaoca iz okvira realnosti u niz krajnje netipičnih, a uvek nepredvidivih fantastičnih okruženja. Ipak, ovo udaljavanje od stvarnosti je samo prividno.

Reč je, zapravo, o svojevrsnom „apstrahovanju” svakodnevnice, kome autorka pribegava vešto baratajući fantastičnim elementima, satirom i oprobanim mehanizmima pripovedanja. Ovih deset priča se tako mogu čitati u dva ključa: kao imaginativni narativi koji do poslednje rečenice ostavljaju čitaoca u neizvesnosti, ali i kao složene alegorije prožete gustom simbolikom. Ukoliko ste ljubitelj popularne kulture i natprirodnog, angažovane književnosti, a pre svega klasične kratke priče, ova izuzetna zbirka vas nikako neće ostaviti ravnodušnim.

Tamara Đenadić, rođena je 1980. godine u Beogradu, gde i danas živi. Osnovne studije završila je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kao dobitnica stipendije italijanskog ministarstva spoljnih poslova i master studije iz oblasti finansija na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu, u kome je provela godinu dana. U sektoru bankarstva je provela skoro 15 godina, a u IT sektoru je od 2020. godine. Uprkos svakodnevice ispunjene brojevima i tehničkim terminima, prava ljubav su joj prazan list papira i reči. Poslednje tri godine radila je na ovoj zbirci priča. Uči kad god ima vremena. U prirodi je kad god može. Analizira bez prestanka.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.