SKC: Izložba Anje Tončić

U Kontakt galeriji SKC-a, u utorak, 19. oktobra, biće otvorena izložba „Destabilizacija/PHI (Φ) phenomenon” mlade umetnice Anje Tončić. Izložbu će u 20 sati, otvoriti dr Bojan Otašević, redovni profesor FILUM-a u Kragujevcu.

Anja Tončić (1996, Beograd) diplomirala je na osnovnim akademskim studijama 2018. god., kao i na Master studijama 2019. god. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo pod mentorstvom profesora Milete Prodanovića. Proglašena je za najuspešnijeg studenta generacije na Fakultetu likovnih umetnosti 2019. godine.

Od 2013. godine aktivan je učesnik na preko 70 grupnih i 11 samostalnih izlagačkih projekata u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 12 nagrada, od kojih se izdvajaju otkupna nagrada Galerije Fabriano u Italiji, Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za slikarstvo „Rista i Beta Vukanović – slikari” i Stevan Knežević nagrada za crtež.

Od 2019. god. je predstavnik Saveta Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2018. godine aktivno sarađuje sa galerijom X Vitamin u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2020. godine, kao i u statusu samostalnog umetnika.

Likovna praksa Anje Tončić obuhvata niz medija, uključujući crtanje, slikarstvo, grafičke tehnike, instalacije, objekte, animaciju i mozaik. Njeni radovi se nalaze u kolekcijama galerija X Vitamin, Osten galerije u Skoplju, galerije Fabriano u Italiji, Degen galerije u Bazelu, galerije Steps u Tokiju, kompanije Deloitte u Beogradu, kao i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Austriji, Rusiji, Švajcarskoj, Belgiji, SAD, Australiji i Indiji.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.