Tatjana Milovan: Operu sluša onaj ko je voli i razume

Tatjana Milovan, profesorka solo pevanja u Muzičkoj školi “Dr Miloje Milojević” u Kragujevcu je divan pedagog koja je mnoge devojke uvela u svet opere. Pored toga, svojim pristupom radu učinila je da učenici razviju veliku ljubav prema operi i klasičnoj muzici. Svet muzike pomera sve granice, a u inspirativnom intervjuu sa našom sugrađankom ruskog porekla sigurno ćete uživati!

Upoznajte Tatjanu!

Kako se oseća jedna Ruskinja kao profesor solo pevanja u Kragujevcu?

Kao nastavnik solo pevanja i kao Ruskinja u Kragujevcu osećam se veoma lepo. Mislim da sam jako lepo prihvaćena od strane kolega u muzičkoj školi, takođe imam jedan odličan zajednički jezik sa svojim učenicima u klasi. Veoma sam korisna u smislu ruskog jezika jer po planu i programu muzičkih škola, imam obavezan deo kompozicija učenja ruskih autora i naravno mogu da im približim maksimalno sadržaj, da im prevedem, da im pomognem u izgovoru, u razumevanju i stilu pevanja tih kompozicija, a čak i većina mojih učenika voli što sam Ruskinja zanimljivo im je. Poštuju i veoma cene rusku muziku, rusku vokalnu školu tako da smatram da sam prihvaćena i da mi je ovde veoma dobro.


Ko najviše sluša operu?
Najviše slušaju operu oni koji je vole i koji je razumeju.

Koja operska dela su zanimljiva gledaocima?
Najinteresantnija operska dela za širu publiku po mom mišljenju su dela koja su pitka, popularna, gde je dominantna laka i vesela muzika, gde je zanimljiva radnja.
Na kraju, to su možda dela kompozitora uglavnom od 17. do 19. veka, poznate opere Verdija, Rosinija i Mocarta.

Počela je operska scena u pozorištu Joakim Vujić u Kragujevcu, već po drugi put se izvodi opera. Koliko je prema Vašem mišljenj to bilo uspešno, da li su se ljudi lepo odazvali?

Svaki operski projekat u Kragujevcu, bilo u organizaciji FILUM-a ili Muzičke škole bio je veoma, veoma uspešan i posećen. Izvođači, režija, scenografija, kvalitet realizacije bili su na veoma visokom nivou. Sale su bili prepune, a ista situacija bi bila i da ima repriza tih opera.  Publika koja je bila mnogobrojna zaista je osetila i pozitivni ocenila veliko zalaganje i kvalitet.

Koliko su Kragujevčanke zainteresovane za operu?

Kragujevčanke su zaosta zaninteresovane. Kragujevac ima divnu, toplu, edukovanu i pametnu publiku, koja je uvek otvorena i sa posebnom toplotom prima i pozdravlja svaki operski projekat.

Kako ste došli na ideju za profesorski rad u Muzičkoj školi “Dr Miloje Milojević”, zašto ne rad u operi?

Na ideju da radim u muzičkoj školi sam došla sasvim slučajno. Iskreno nisam nikad planirala da radim kao profesor, ali pošto u Kragujevcu nema na veliku žalost ni opere, ni filharmonije preostalo mi je samo da radim kao nastavnik.
Koliko sam ranije brinula da li ću uspeti da prenesem svoje znanje, toliko sada užiivam u poslu i vidim koliko to prija. Smatram da sam se dobro snašla u školi, ali uvek ostaje i mogućnost za nastupe, projekte, koncerte i puno pevanja.

Hor Uspenja Presvete Bogorodice

Da li Vam je neko bio uzor da bi ste krenuli da se bavite poslom individualne nastave profesora solo pevanja?

Pošto nisam planirala da se bavim pedagogijom više sam gledala na aktivne pevačice. Srećom sam imala divnu profesorku iz metodike na fakultetu, ona je bila zaista ime, autoritet, strah i trepet, ali i profesionalac u poslu. Njeno ime je Jofelj Jekaterina, ona je profesor pevanja Dmitrija Hvorostovskog. Od nje sam stvarno puno naučila i dan danas se sećam njenih časova i koristim u radu njene metodike i vežbe.

Da li je neka određena operska uloga na Vas ostavila poseban utisak?

Za mene najlepša operska uloga je Ljubaša iz opere Nikolaja Rimskog Korsakova Carska Nevesta. Ova uloga objedinjuje sva moguća ljudska osećanja, duboka, nežna, dramatična, ekspresivna. Karatker ove uloge je kompleksan i izražajan, prava dramatična uloga sa hiljadu njiansi, a plus tome je predivna muzika, izuzetno zahtevne i prelepe arije, scene i ansambli.

Kako Vi doživljavate operu?

Malo je reći da operu volim. Naravno da je volim, ali je i proučavam, čitam o epohama u kojim su opere napisane, čitam o karakterima,kompozotorima, slušam,upoređujem, a na kraju bezmerno uživam.

Šta je za Vas životni moto?

Rad, optimizam i pozitivna energija.

Autor: Milena Janković

Foto: privatna arhiva

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.