“Trag divljači” – najbolji debitantski film 7. ŠIFF-a

Kragujevačka publika je svojim glasovima odlučila pobednika ovogodišnjeg ŠIFF-a. Nagradu publike grada Kragujevca – „Hrastov list” i novčanu nagradu u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđenu sredstvima Filmskog centra Srbije, poneo je reditelj Nenad Pavlović za film “Trag divljači”.


Film je nastao po prozi Živojina Pavlovića i vodi nas u sedamdesete godine komunističke Jugoslavije. U Istočnoj Srbiji perspektivni novinar istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Drugu godinu za redom, u saradnji sa Udruženjem filmskih montažera Srbije, dodeljuju se i AFIFS nagrade za montažu. Ovogodišnji dobitnici su  Ljiljana Lana Vukobratović – Nagrada za životno delo, Dejan Urošević  – Nagrada za najbolje montirani igran film u 2022. („Leto kada sam naučila da letim“), Tihomir Dukić i Marko Tisovec – Specijalno priznanje za montažu filma („Usekovanje“), a u kategoriji manjinske koprodukcije za montažu je nagrađena rumunska montažerka Corina Stavilă („Lovac na vetar“).

Festival je održan u Kragujevcu od 8. do 11. decembra pod sloganom „Decembar na ŠIFF-u“. U takmičarskom programu prikazano je 9 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. U revijalnom delu programa prikazana su dva filma nagrađena AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“. Sedmo izdanje festivala je obeležila odlična komunikacija između publike i filmskih stvaralaca, nakon većine projekcija publika je razgovarala sa rediteljima, producentima, glumcima, montažerima i drugim profesionalcima koji stvaraju film.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“.

ŠIFF su podržali grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac, BIG FASHION Kragujevac.