Gde je promena, tu su i leptirići u stomaku – i bar u početku, onaj osećaj nesigurnosti da li se suočavate sa nečim lošim ili je promena dobra za vas.

Iako napretka nema dok zoni komfora ne mahnete preko ramena, prihvatite promene i sve što donose, često vas strah i pogrešna uverenja sprečavaju da vidite poboljšanja i promenu uglavnom vezujete za nešto loše.

Ovakve situacije mogu se desiti i na privatnom i na poslovnom planu, a uključuju okolnosti poput promene mesta stanovanja, radnog mesta, članova tima i sve one trenutke kada se zapitate:da li će sve biti u redu?

Intuiciju možda nećete slušati u tim situacijama, ali postoje tri sigurna pokazatelja da je promena dobra za vas.

Osećate da promena donosi prostor za rast i razvoj

Možda je u početku teško da prihvatite dodatni set zadataka usled promena u strukturi tima, sigurno nije jednostavno spakovati kofere i otići iz komfornog stana u centru grada, ali ako vam sve vreme “unutrašnji kritičar” govori da je to TO, a pozitivna trema preovladava u odnosu na strah, možete biti sigurne da je promena dobra za vas.

Na primer, nove odgovornosti u timu zahtevaće i usvajanje novih veština, te vas učiniti konkuretnijim kandidatom na tržištu rada, jednom kada budete odlučile da promenite posao.

Promena mesta stanovanja nije jednostavna, ali ukoliko se radujete zbog blizine parka, škole za decu, prijatnih komšija i novog kruga prijatelja, a uz to vidite prostor za redizajniranje dnevne sobe baš po vašem ukusu – promena i vi ćete se odlično slagati.

Ne razmišljate previše o prošlosti

Ukoliko vas sanjarenja tipa kako je nekad bilo lepo ne opominju da je sada loše, već da je samo drugačije – promena sa kojom se suočavate je dobra za vas.

Kada ste previše ušuškane u svakodnevnici i nemate motivaciju da nešto promenite, može se desiti da propustite brojne prilike koje vam mogu unaprediti kvalitet života. Kada se ipak, bilo svojom voljom ili okolnostima koje su van vaše kontrole, pomerite sa tačke u kojoj duže vreme stojite, tek tada distancirane od prošlosti možete da uvidite koliko je promena pozitivno uticala na vas. U tim situacijama na prošlost nećete gledati kao na najbolji period vašeg života, već na trenutke u kojima je bilo dobro, ali je sada došlo vreme da nešto bude još bolje.

Ovom saznanju treba dati vremena, jer proces privikavanja na promenu može potrajati od 7 do 30 dana.

Promena redefiniše pojam komfora

Ovu stavku najbolje možemo objasniti tipičnim ženskim problemom pri kupovini novog, drugačijeg para patika. Uzmimo za primer da Katarina već godinama unazad kupuje patike crne ili teget boje, uvek istog brenda, broja i oblika. Uvek su to udobne patike koje se mogu nositi i u casual i u nešto ozbiljnijim prilikama. Ove godine ih nije mogla pronaći ni online, ni u bilo kojoj prodavnici obuće.

Na nagovor drugarice, proba nešto drugačiji model drugog brenda, sa memorijskom penom i zlatnim detaljima u tragovima – tek da ima više prostora za uklapanje uz različite outfit-e. Posle mesec dana Katarina kaže da više nikada neće kupiti nijedan model patika koji nema tabanicu sa memorijskom penom i da joj nije jasno zašto je godinama verovala da i u udobnim patikama ipak mora da oseća bol na peti…

I nije reč samo o patikama. Nove okolnosti, ideje za provođenje slobodnog vremena, šetnja uz dva dodatna kilometra, stilska inspiracija… Baš kao što samo jedna promena na privatnom ili poslovnom planu može učiniti da preispitate sopstveni doživljaj udobnosti, sigurnosti i zadovoljstva.

Sigurni smo da ćete se setiti ove analogije kada sledeći put krenete u Plazu, a stignete u BIG Fashion. 🙂

Kragujevac Plaza slavi novo ime i tim povodom ima brojna iznenađenja za vas – u BIG Fashion stilu. U subotu, 16. oktobra sa početkom u 18 sati u BIG Fashion centru biće održan koncert Goce Tržan, uz brojne popuste i poklone za posetioce. Pratite BIG Fashion na Instagramu za više informacija.

Nama se ova promena dopada, mada priznajemo da će nam u početku biti teško da zamenimo Plazu u komunikaciji i orijentaciji sa prijateljima i porodicom 🙂 Šta vi mislite?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.