Tri uzroka prevremenog starenja kože

Proces starenja kože počinje već oko 25. godine. Sinteza kolagena, sposobnost regeneracije i nivo kiseonika u ćelijama se smanjuju, što vremenom dovodi do opuštanja kože i pojave bora. Starenje je prirodan proces, ali već danas možete učiniti nešto dobro za svoju kožu i sprečiti prevremeno starenje i dodatnu pojavu bora. Najefikasniji put ka lepšoj koži lica je promena loših navika. Evo koje navike, bilo da su pogrešne ili preterane, uzrokuju prevremeno starenje kože.

#1 Konzumiranje alkohola, slatkiša i izloženost duvanskom dimu

Alkohol dovodi do dehidratacije, a koža koja nije dovoljno hidrirana deluje sivkasto, umorno i usled nedostatka kiseonika podložnija je bržoj pojavi bora i isušivanju. Rafinisani šećeri kojima su industrijski slatkiši prepuni dovode do upalnih procesa i poništavaju pozitivne efekte vitamina i mineralnih rezervi u telu. Ugljen monoksid i nikotin ubrzavaju proces starenja ćelija. Da biste sprečile preveremeno starenje kože najbolje je da se oslobodite ove tri loše navike! Razumemo i ako vam to deluje nemoguće – onda se potrudite da “anulirate” štetne efekte alkohola, šećera i cigareta. Uz čašu alkohola popijte bar dve čaše vode, a sutradan kožu bogato nahranite mineralnim maskama. Slatkiše zamenite zdravim alternativama poput voća, crne čokolade, meda, ovsene kaše i prirodnih zaslađivača. Za poništavanje negativnih efekata duvanskog dima tretirajte kožu aktivnim kiseonikom, idite na masaže lica i ne zaboravite na pravilnu higijenu i negu.

#2 Preterana nega koža

Micelarna voda, gel za umivanje, esencija, tonik, osvežavajući sprej, okoloočna krema, antirid, serum, maska, ampule, krema, prajmer… I sve to puno veštačkih sastojaka i denaturisanog alkohola koji isušuje kožu. Dehidrirna koža brže stari! Svedite dnevnu i noćnu rutinu nege na upotrebu proizvoda koji su vam zaista potrebni. Tokom dana dovoljan vam je serum ukoliko imate masnu kožu lica, a tokom noći koži je neophodno da diše, pa za noć odaberite kreme koje ne dovode do začepljenja pora.

#3 Neadekvatna hidratacija

Hidratacija je najvažnija! To beauty pravilo treba da bude jedno od osnovnih kojeg ćete se pridržavati. Redovno konzumiranje vode i biljnih čajeva, ishrana bogata voćem i povrćem, suplementacija kada je to potrebno, upotreba proizvoda koji utiču na dubinsku hidrataciju kože – put ka savršenoj koži počinje ovim postulatima.