U nedelju koncert pijaniste Eugena Inđića

Čuveni svetski pijanista nastupiće u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije 17. marta 2019. godine u 20 sati, u okviru koncertne sezone Convivium Musicum `19. Ulaz na koncert je slobodan, a ljubitelji muzike će imati prilike da čuju dela Frederika Šopena i Roberta Šumana.

Eugen Inđić je rođen u Beogradu, a kao vrlo talentovan pijanista svoj prvi nastup je imao sa samo devet godina u pratnji simfonijskog orkestra iz Springfilda. Sa jedanaest godina je svirao na NBC televiziji, a već naredne godine ostvario svoj prvi trajni snimak izvodeći Betovenove Dijabeli varijacije na Rahmanjinovom klaviru. Nakon diplomiranja na Filips akademiji u Andoveru (Masačusets), Inđić je dobio poziv za nastup sa Bostonskim simfonijskim orkestrom, što ga je učinilo najmlađim solistom koji je ikada nastupao sa pomenutim orkestrom. Na čuvenom Univerzitetu Harvard studirao je muzikologiju i kompoziciju, a paralelno pohađao i privatne časove na Džulijardu.

Pijanista Eugen Inđić je dobitnik mnogih priznanja i nagrada, a kao posebne se ističu one sa internacionalnih takmičenja – Šopenovo internacionalno takmičenje pijanista (Varšava. 1970), Internacionalno takmičenje pijanista u Lidsu (Lids, 1972) i Internacionalno master takmičenje Artur Rubinštajn (Tel Aviv, 1974). Redovno nastupa na svim velikim svetskim muzičkim scenama, a svoje koncerte je izvodio i sa renomiranim dirigentima poput L. Bernštajna, V. Gergijeva, G. Soltija i mnogih drugih.

Organizatori sa velikim zadovoljstvom pozivaju sve ljubitelje umetničke muzike da ne propuste ovaj jedinstven koncert, čiju su realizaciju omogućili Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Kragujevac, uz podršku Filološko-umetničkog fakulteta, Muzičke škole „dr Miloje Milojević“, Muzičkog centra Kragujevac i ostalih prijatelja manifestacije.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.