Velika akcija “SBB fondacije” – Kragujevac bogatiji za 800 sadnica

“SBB fondacija”, zajedno sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Ekološko istraživačkim društvom „Mladen Karaman“ i brojnim građanima zasadila je juče više od 500 stabala na tri lokacije u Kragujevcu.

U već pripremljene rupe za sadnju u Šumaricama, prekoputa Spomenika streljanim đacima i profesorima, pored staze koja vodi ka Starom vojničkom groblju, na više mesta oko Slovačkog groblja i sa druge strane „Desankinog venca” zasađeno je oko 500 stabala. Plan je da još oko 300 sadnica narednih dana posade stručne službe Spomen parka, popunjavajući njima šumu gde god ima potrebe.

Prethodno je, tokom jutra, na ulasku u naselje Beloševac, posađeno 20 već formiranih stabala.

“Danas smo u Kragujevcu, kao Fondacija sa našim partnerima iz Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije, gradom Kragujevcom i Udruženjem „Mladen Karaman” posadili 800 sadnica drveća koje je sa ovog podneblja. U pitanju su hrast, divlji kesten i beli jasen. To je uvek važno da naglasimo kao bitnu stvar za oporavak flore i faune naše zemlje”, ističe Jovana Lukić, direktorka “SBB fondacije”, ispred inicijatora i pokretača čitave akcije pošumljavanja.

Kragujevac je samo jedna od lokacija, obzirom da je “SBB fondacija” organizovala konkurs gde su se prijavljivale ne samo lokalne samouprave već i udruženja građana i pojedinci, svi oni koji su mogli da obezbede mehanizaciju i prostor gde će se saditi.

“Do kraja ove velike akcije pošumljavanja ćemo posaditi oko 13.000 stabala. Jasno je zbog čega je to važno – svima nama je neophodan kiseonik. Potvrda za ovo što radimo je upravo došla i iz Glazgova sa COP-a 26 da mora da se zaustavi nelegalna seča šuma i da mora da se radi na daljem pošumljavanju, ali i edukaciji o zaštiti životne sredine”, kazala je Lukić.

Prema njenim rečima razvijene zemlje u svetu su izdvojile 20 milijardi evra kako bi se preokrenuo negativan trend seče šuma i postigle nivo pošumljenosti od 40 posto, što je evropski prosek, dok je sada kod nas oko 30 procenata.

Velika akcija pošumljavanja obuhvata čitavu Srbiju. Već je sprovedena u Beogradu i Kragujevcu, a sadiće se i u Kljajićevu, Bačkoj Topoli, Kikindi, Zrenjaninu, Boru, Pirotu, Nišu, Viminacijumu, ukupno na 16 lokacija.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.