Svi Kragujevčani znaju da se Dan grada Kragujevca proslavlja 6. maja. Iz godine u godinu, organizuju se brojne manifestacije, od izložbi, karnevala, pa do koncerata i neizostavnog vatrometa. Do pre par godina Dan grada se čak proslavljao i po tri dana, odnosno tri večeri uzastopno su održavani koncerti Zdravka Čolića, Gorana Bregovića, Severine itd.

U prirodi čoveka i društva je da se obeležavaju važniji istorijski datumi kako se ne bi zaboravili. Za većinu Kragujevčana Dan grada je sinonim za proslavljanje Đurđevdana odnosno za slavu grada. Kao i do sada, 6. maj rezervisan je za koncerte i masovno okupljanje Kragujevčana. Osnovci, srednjoškolci, studenti, deca sa roditeljima, stariji sugrađani, svi su na trgu i vesele se uz muziku i vatromet.

© John Wolfrik Photography 2017. www.facebook.com/JohnWolfrik

Da li znate zašto se baš 6. maj (Đurđevdan) proslavlja kao Dan grada?

6. maja 1818. godine, na predlog kneza Miloša, okupljeni nahijski knezovi na Đurđevdanskoj skupštini u manastiru Vraćešnica prihvatili su da Kragujevac postane prestonica tadašnje Srbije. I upravo na Đurđevdan Kragujevčani obeležavaju dan kada je na inicijativu kneza Miloša Kragujevac proglašen za prestonicu. U to ime se organizuju brojne manifestacije u gradu i veliča Đurđevdan.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.