16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Performansom “Izlaz” koji je u Pešačkoj zoni organizovalo Prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica” u saradnji sa ženskim nevladinim organizacijma “Oaza sigurnost”i i “Alternativni krug”, obeležen je početak kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

“Izlaz je deo programskih aktivnosti kojim obeležavamo početak ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar izabran je za početak kampanje koja se završava 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava. Time je na simboličan način povezan problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima. Pored ova dva datuma kampanja uključuje i druge značajne datume kao što su 29. novembar – Međunarodni dan zaštitnika ljudskih prava žena, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv SIDE i 6. decembar kada se obeležava godišnjica Montrealskog masakra”, kazala je Snežana Stevanović, direktorka Centra.

Prema njenim rečima u okviru kampanje održaće se niz stručnih skupova u Kragujevcu i Beogradu, brojne edukativne radionice za žene žrtve porodičnog nasilja ali i radionice na temu prevencije nasilja za učenike osnovnih i srednjih škola. Likovnu radionicu za članice neformalnog udruženja Nadini susreti održaće umetnik Petar Mošić.

U kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” iz godine u godinu uključuje se sve veći broj pojedinaca i udruženja koji podržavaju borbu protiv svih oblika nasilja prema ženama a cilj i poruka su uvek isti da se podigne svest o fenomenu nasilja, pruži podrška žrtvama, da se radi na smanjenju i prevenciji nasilja, ali i pozovu nadležni na sprovođenje obaveza na osnovu domaćih i međunarodnih pravnih instrumenata.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.