3 saveta za lakše učenje

Učenje je zabavno, ali ponekad može biti veliki izazov za školarce. Zadatak roditelja u tom slučaju je da detetu pomogne da usvoji dobre navike pri učenju. Gradivo se neće naučiti samo od sebe, ali ni pritisci u vidu ograničavanja slobodnog vremena, kazne i zastrašivanja ne daju efekat. Baš suprotno – učiniće da deca u najranijem uzrastu stvore otpor prema učenju, što će se negativno odraziti na obrazovanje i formiranje navika.

Postoje taktike koje olakšavaju proces učenja, sve provereno rade, ali vam je potrebno par pomoćnika iz Plaze za najbolji rezultat. 

Gradivo treba podeliti na celine 

Da li znate šta je mikroučenje? 

Možemo da kažemo da je to moderan naziv za učenje o kojem su nam nastavnice u školi pričale da je najefikasnije, ali da ipak pojasnimo – reč je o savladavanju manje količine informacija u kratkom vremenskom roku. Prema ovom principu kreirani su brojni savremeni kursevi za unapređivanje znanja i veština, ali to ne znači da je mikroučenje rezervisano samo za studente i radnu populaciju. 

Školarci imaju brojne koristi od mikroučenja, a dovoljno je da roditelj pomogne detetu (uz konsultaciju sa nastavnim osobljem po potrebi) u formiranju srodnih celina lekcije. Učenje lekcije po zasebnim delovima učiniće proces efikasnijim i uspešnim, a detetu ostaje dovoljno vremena i koncentracije da posveti pažnju detaljima (na primer, konkretnim godinama istorijskih događaja ili nazivima reka, planina, gradova). 

Prilikom deljenja gradiva na celine od velike pomoći mogu biti i vizuelna obeležavanja i uporedno vođenje beleški. Kladimo se da je i vama podvlačenje gradiva olakšalo školske dane, a nema razloga da ne bude tako sa vašim detetom. 

U knjižari Kengur u Kragujevac Plaza centru očekuje vas veliki izbor školskog pribora i svih onih sitnica koje će olakšati proces učenja. Nama se posebno dopadaju sveske u pastelnim bojama i markeri u tubi. 

Učenje zabavno kao igra

Svaka igra ima svoja pravila i nagrade, a to može biti slučaj i sa učenjem. Iako neke lekcije iz matematike, biologije ili geografije deluju da su sve, samo ne zabavne, uz taktiku deljenja gradiva na celine i mali podsticaj u vidu nagrade, učenje će biti znatno olakšano. I zabavno! 

Napominjemo da nagrade ne treba da budu nešto velike materijalne vrednosti i da one ne mogu biti kompenzacija za posvećenost obavezama tokom školovanja, ali su sjajan način da dete uvidi da se trud isplati. 

Kada želite da spojite lepo i korisno i kada školarac savlada tešku lekciju, pravac u Dexy Co u Kragujevac Plaza centru po Zagonetke za male genijalce.  Dostupna su izdanja prilagođena različitim uzrastima i svako od njih na zanimljiv način doprinosi unaređivanju sposobnosti zaključivanja i logičkog razmišljanja. Ovakav tip mozgalica je i sjajan način da dete stekne uvid u značaj neformalnog obrazovanja. 

Vreme za odmor je važno 

Sportisti neće imati uspeh na terenu bez dovoljne količine odmora, vi ne možete da se fokusirate na poslovne zadatke ukoliko vam manjka sna, a isti je slučaj i sa školarcima.

Zahtev da dete uradi domaći ili uči čim dođe iz škole nije dobra praksa. Za efikasno i lako učenje detetu je potreban odmor. Mislimo i na kvalitetan san, ali i na pauze u učenju kako bi moglo da održi koncentraciju. 

Preduslov za uspeh u učenju je jednostavna jednačina: dobar san + dnevni odmor + boravak u prirodi + vreme za zabavu i igru = problem rešen! 

A kada dođe vreme za zabavne aktivnosti, tu je Plaza! Mala škola elektronike predstaviće radionice robotike za uzrast od 6 do 12 godina 04-05.09. u centralnom atrijumu. Učesnici radionica će naučiti kako se prave roboti, gledati naučne eksperimente a najbolje očekuju specijalni pokloni. Detaljnije pročitajte klikom na LINK.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.