Listovi sveže nane: upotreba i benefiti

Ukoliko do sada niste imali nanu u saksiji na terasi ili u bašti u dvorištu – idealno je vreme da to promenite. Listovi nane, pored estetske vrednosti, oplemeniće prostor i mirisom, a pored toga ova biljka koja ima čestu primenu u holističkoj medicini – ima puno benefita za zdravlje. Nanu možete koristiti i za pripremu svežih napitaka, čak i kao dodatak salatama od povrća, a evo četiri ideje za primenu nane koja će vas sigurno oduševiti.

#1 Limun + nana = limunana

Desetak listića sveže nane operite pod blagim mlazom mlake vode, osušite i iseckajte. U plastičnu flašu ili bokal zapremine 1.5 l sipajte hladnu vodu i dodajte sok od jednog limuna. Promešajte/promućkajte i dodajte iseckane listove nane. Ostavite u frižideru da odstoji par sati i užvajte u osvežavajućem napitku!

#2 Priprema čaja

Ispijanje čaja je umetnost 🙂 Od odabira šolja za serviranje, preko dekoracije ambijenta do selekcije aroma i bilja za pripremu – mi posebno uživamo u ovom ritualu čak i tokom toplog leta. Sve dok imate na raspolaganju listove nane, predlažemo da preskočite kupovinu fabričkih čajeva i sami napravite topli napitak. Čak od svežih listova nane priprema se tako što se puna supena kašika svežih i iseckanih listova nane, prelije sa 200 ml (otprilike jedna šolja) proključale vode.

#3 Prva pomoć kod mučnine

20 listova sveže nane operite toplom vodom i osušite na sobnoj temperaturi. SPakujte ih u platičnu kesicu ili npr. u kutju od konca za zube i uvek ćete imati instant rešenje za napad mučnine. Dovoljno je da list protrljate između prstiju i udahnete miris, a nanu iz organskog uzgoja slobodno možete i žvakati, što se preporučuje i protiv…

#4 Loš zadah i problemi sa desnima

Nije slučajno menta sastojak brojnih proizvoda za dentalnu higijenu. Ukoliko vas u poslednje vreme muči loš zadah ili bol i krvarenje desni, potražite rešenje u mirišljavoj nani. Desni istrljajte svžim listom nane uz vrlo blag pritisak . Iseckane listove nane pomešajte sa malo vode i “mućkajte” u ustima kako biste se oslobodili lošeg zadaha.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.