7 praktičnih načina da učinite životni prostor prijatnijim

Ponekad potcenjujemo koliko je bitno održavati duh svog životnog prostora i stvarati prijatnu i mirnu atmosferu u njemu. Naš dom je mesto gde se uvek vraćamo, naša mirna luka. Stoga ga tako treba i tretirati i urediti ga tako da nama ulepšava život. Mnogo je načina dovesti svoj dom u red i dok je ovaj zadatak većinom lične prirode i pitanje ukusa, postoji par saveta koji su univerzalni.

#1 Minimalizam

Za neke će možda biti nezgodno, navikli smo da sakupljamo sitnice ili stare stvari koje nas podsećaju na lepa vremena. Međutim, mnoge od tih stvari vremenom samo počnu da zauzimaju prostor i guše nas u sopstvenom domu, a mi budemo previše lenje i koristimo sentimentalnost kao izgovor da ih se otarasimo. Sada je vreme za to!

Da biste imale uređen životni prostor, ma koliko on bio čist, neophodno je osloboditi se nereda. Da li su vam zaista neophodne tri fotelje pored kauča i troseda? Da li ta dva ormara olako mogu biti zamenjena jednim većim? Promislite svoje mogućnosti i znajte da je manje često više.

#2 Pliš

Ono što viđamo u časopisima i u serijama može biti stvarnost! Nabavite neki detalj u vidu jastučnice ili tepiha, ili presvucite posteljinu i prekrivač u pliš. Učiniće prostor više šik i elegantnim, i to sa tako malo truda! Pored toga, jako je prijatan na dodir i jedva ćete čekati da se bacite na svoj meki plišani pokrivač posle napornog radnog dana!

#3 Noćni stočić

Po našem mišljenju najpotcenjeniji komad nameštaja. Bilo da volite da čitate pred spavanje, potrebno vam je mesto za budilnik ili telefon, ili volite da ostavite čašu vode preko noći kraj kreveta, on vam je neophodan. Mnogi ga se odreknemo zbog novca ili prostora, ali pored vrlo bitne praktične svrhe koju ima, noćni stočić izgleda jako lepo u urednoj spavaćoj sobi.

#4 Osvetljenje

Osvetljenje je ključno, naročito u spavaćoj sobi. Tokom dana tu je prirodna svetlost, a uveče je našim očima bitno da se postepeno priviknu na mrak. Raspitajte se u radnjama za prekidače sa postepenim gašenjem svetla, tzv. dimer svetla, koja imaju nekoliko nivoa jačine svetlosti, i koje će vašim očima dati vremena da se naviknu na slabije svetlo.

#5 Ukrasni tepisi i prostirke

Uz pomoć podnih prostirki, naročito onih od pliša, veštačkog krzna ili tafta, svaka prostorija prostorija prosto procveta! Uz minimalistički pristup neophodno je imati nešto što će dati šmek, a ćilimi ili ukrasni tepisni su savršeni za to. Prijatni su, a možete i sedeti na njima kada imate posetu, za nešto privatniju atmosferu.

#6 Mirišljavi štapići i aroma terapija

Posetite Orient Emporium i pronađite miris po svom ukusu. Potvrđeno, miris koji najpre opušta je lavanda, koju možete naprskati direktno na jastučnicu ili posteljinu. Još jedan umirujući miris je jasmin. Ukoliko volite življu atmosferu, citrusne note su idealne za vas!

#7 Udobnost i praktičnost

Mnogi izbagavaju da drže stolice i fotelje u spavaćoj sobi zbog nagomilavanja nameštaja. To je savim u redu, i u tom slučaju je za vas možda manja stolica ili tronožac gde možete sesti dok se oblačite, ili koju prosto možete koristiti za odlaganje odeće koja će vam uskoro biti potrebna. Obiđite brojne prodavnice nameštaja i nađite svoj tronožac iz snova!

M.S.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.