Borba za čist vazduh sutra u Kragujevcu

U sredu od 12 časova, na platou ispred Robne kuće u Kragujevcu biće održano savetovanje građana u vezi zagađenja životne sredine.

Građani će imati priliku da se upoznaju sa metodama merenja zagađenja, kako da se informišu o trenutnom zagađenju vazduha, kako da na mobilni telefon instaliraju aplikaciju gde mogu pratiti merna mesta u gradu, kako izgledaju maske, koliko mogu da pomognu i kada ih treba nositi.

Biće reči i o PM10 i PM2.5 česticama i zašto su one glavni polutant u gradu, šta su to DPF filteri, a šta filteri za dimnjake, zatim o tome kako je moguće da osim privatne inicijative u gradu nema instaliranih uređaja od strane Agencije za zaštitu životne sredine, koji bi u realnom vremenu davali građanima uvid u zagađenje vazduha, a takvi uređaji postoje u drugim gradovima.

Građani će dobiti informacije i o izvorima zagađenja u gradu, koji su to koraci koje bi trebalo da zahtevamo od republike i grada, a šta je ono što mi sami možemo da uradimo da bi nam sredina bila zdravija i vazduh čistiji.

Ova akcija će biti organizovana kao deo šire republičke akcije za čist vazduh koja će se održati u 20 gradova u Srbiji.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.