SKC Kragujevac predstavlja najnovije izdanje, prvi album ansambla Eklektik Orkestra pod nazivom “The Gathering”. Promotivni koncert biće održan 4.februara od 21 sat u Sali PMF-a. Eklektik Orkestra predstaviće autorske kompozicije koje se nalaze na ovom izdanju, a ulaz na koncert je slobodan.

Eklektik Orkestra je projekat koji je nastao u oktobru 2018. pri Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, povodom dvestogodišnjice moderne prestonice Srbije. Oformio se u cilju oplemenivanja umetničkog sadržaja grada, širenja muzičke scene, kolaboracije i edukacije.
Kako i sam naziv implicira, eklektika je primarni pogon ovog sastava, a taj pristup se jasno vidi u odabiru instrumenata. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas. Kao vezivo, tu su perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. Članovi ansambla variraju od mladih klasičnih i jazz muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih muzičara, što ovom projektu daje edukativnu notu zarad razmene iskustva.

Kada je u pitanju repertoar, koncept eklektike je i tu prisutan te je muzička paleta ovog sastava široka. Oni izvode autorske kompozicije lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, sve to kroz harmonske boje džeza. Svojim prvim izdanjem oni prikazuju “world music ” stranu njihovog stvaralaštva.

Eklektik Orkestra su:

Iva Paunović – violina
Ljubica Grbović – viola
Andrej Aleksić – kontrabas
Mina Cvetković – flauta i pikolo
Jelena Branković – flauta
Nikola Cvetković -truba
Ivan Ćirilović – gitara
Katarina Petrović – klavir
Nemanja Ristović – bas
Saša Ranković – bubanj
David Armuš – udaraljke(bongosi,
tarabuka, kahon)
Stojan Arsić – udaraljke i efekti
Aca Pejčić – kaval, tenor i sopran sax, metalofon, klavijature.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.