U centru Kragujevca, na uglu ulica 27. marta i Kralja Aleksandra I Karađorđevića, 1977. godine podignut je spomenik „Devojka pobeda“ delo vajara Matije Vukovića. Predstavlja ženu sa štafetnom palicom na kojoj se nalazi natpis sa podacima o polasku prve Titove štafete, tj. Štafete mladosti. Spomenik „Devojka pobeda“ je jedino i jedinstveno obeležje takve vrste u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine na predlog omladine Kragujevca.

U prvoj Titovoj štafeti učestvovalo je 12.500 omladinaca. Prepešačili su put od 9.000 km da bi mu u Zagrebu, povodom njegovog rođendana, predali devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa potpisima ljudi među kojima je bilo dosta onih koji su preživeli streljanje u Šumaricama i proboj Sremskog fronta. Kasnije je Tito primao štafete u Beogradu ispred Belog dvora i na stadionu JNA (Partizanov stadion). Štafetu su nosili najbolji omladinci, najvredniji radnici, najuspešniji sportisti i učestvovali su svi narodi SFRJ. Svake godine polazilo se iz drugog mesta. Na Titovu inicijativu, ovaj događaj je 1957. godine proglašen Danom mladosti. Štafeta mladosti nošena je i posle Titove smrti i postala je simbol odanosti njegovom delu.

Sticajem okolnosti, baš pored spomenika „Devojka pobeda“ 1980. godine krenula je štafeta koja nikad nije uručena maršalu, jer je on 4. maja preminuo. Štafeta je položena na njegov odar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.