Fenomen Elene Ferante

Elena Ferante. Ona. On. Oni.

Tetralogija koja je osvojila čitaoce širom sveta ne prestaje da odbija svaki pokušaj demistifikacije autora dela – Elene Ferante. Moja genijalna prijateljica kao prvi u nizu od četiri romana genijalne/og/ih Elene je istinski omaž ženskom prijateljstvu, ljubavi, slobodi, feminizmu (ali ne u #metoo kontekstu).

Kontakt sa prvim delom popularne napuljske tetralogije desio se u trenutku kada je u mojoj čitalačkoj disciplini došlo do zasićenja od predvidivih Šeldonovih zapleta, razočaranja nakon čitanja poslednjeg Musoovog romana Devojka i noć i umora od Selimovićevih književnih lomova duše. Iz cuga, poput najukusnije kafe sa krimerom ili osvežavajućeg smoothie-a pročitala sam prvih 80 strana romana. I samo sam mogla da se složim sa The Guardian-om: Baš ništa slično ovoj knjizi nikada ranije nije objavljeno!

Književnu recenziju suvišno je pisati jer Eleninu tetralogiju svaki čitalac doživi na potpuno drugačiji način, ali uvek sa istom emocijom koja prati svaku stranu romana – HVALA za ovo književno iskustvo!

Da li je Elena Ferante zapravo žensko, muško, tranvestit, grupa autora ili naratorka u romanu (čije je ime – Elena) ostaje nepoznanica i svojevrstan motiv koji je doprineo rastu hype-a oko ovog književnog ostvarenja.

Na 103. strani Moje genijalne prijateljice, odmah iznad 7. poglavlja, na štamparski papir utisnuta je rečenica zbog koje ćete se možda i rasplakati. Pročitajte i javite mi: imate li vi u životu takvu osobu?

Ceo svet možda jeste poludeo za napuljskim pričama, ali ne dozvolite da vas kolektivna bela košulja spreči u nastojanju da pročitate sva četiri Elenina romana. I kako Orhan Pamuk piše – prva stvar koju sam naučio u školi je da su neki ljudi idioti; druga je da su neki još veći idioti. Jedna grupa će se priključiti masi fanova, druga grupa će osporavati književnu vrednost napuljskih priča zbog masovnog ludila oko istih. U koju grupu ćete se svrstati vi?

Elena Ferante je prefinjeno subverzivna. Ono porodično je u njenim genijalnim knjigama tempirana bomba, koja otkucava previše glasno da bismo to mogli da zanemarimo. Time

I nemojte, za ime svakog vrednog književnog manifesta, nemojte prvo odgledati seriju – HBO adaptaciju Moje genijalne prijateljice. To je čak i gore od  polarizacije na dve gorenavedene grupe.

Počnite sa čitanjem prvog dela napuljskih priča i javite mi: Koliko u vama ima Elene i Lile?

Elena za kragujevcanka.rs 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.