Značaj i uloga joda u ishrani

Jod je esencijalni element za pravilan razvoj i funkcionisanje organizma. Nedostatak joda u organizmu, odnosno ishrana siromašna jodom, dovodi do brojnih zdravstvenih komplikacija koje za rezultat imaju ozbiljne bolesti. Jod je od velikog značaja za pravilan rad metabolizma tela, a razlog tome je ključna uloga koju ima u finkcionisanju štitne želzde. Jod određuje količinu proizvodnje hormona štitne žlezde koji kontrolišu čitav metabolički proces u organizmu.

Osim štitne žlezde, nedostatak joda ima negativan uticaj na mozak, kožu, dojke i želudac. Najčešći simptomi nedostatka jod au organizmu su mišićni grčevi, opadanje kose, pad energije, umor, depresija, suva koža koja se peruta, slabi nokti.

Jod se koristi i kao lek za mnoge bolesti, naročito jer pokazuje pozitivne efekte na čišćenje arterija te sprečavanje infarkta i moždanog udara. Dijabetičarima se preporučuje pojačano unošenje joda jer smanjuje tegobe i potrebu za lekovima. Jod reguliše lučenje hormona, pa ima veliki uticaj i na raspoloženje – primećeno je da ovaj element poboljšava mentalne funkcije, smanjuje simptome blage do umerene depresije, ali i smanjuje rizik za Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest.

Dnevne potrebe joda kod odraslog čoveka iznose 150 mikrograma, a u trudnoći i dojenju te potrebe se kreću i do 300 mikrograma dnevno.

Joda najviše ima u hrani morskog porekla, morskoj soli, svežem voću i povrću, nešto manje u mlečnim proizvodima, a dobar izvor joda su iprirodne mineralne vode bogate ovim elementom.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.