Tokom naredne sedmice u Kragujevcu će biti organizovani različiti programi kojima se obeleževa nedelja istraživača. Centralna manifestacija „Evropska noć istraživača“ biće održana u petak, 27. septembra, na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije.

Ove godine će „Evropska noć istraživača“ u Kragujevcu imati uvertiru koja će trajati tokom čitave nedelje. Organizatori su pripremili brojne zanimljive sadržaje, od redionice za najmlađe do kvizova, litelarnog konkursa, predstava i izložbi.

P  R  O  G  R  A  M

U ponedeljak 23. septembra će od 16 do 19 časovana prostoru ispred muzeja “21. oktobar” biti održane radionice za decu uzrasta od 4 do 7 godina.
Kroz radioničarski rad deca će imati priliku da, kroz igru i druženje, istražuju prostor i prirodu oko sebe. U drugom delu radionice, učesnici će moći da se „opuste“ uz program „7 koraka za relaksaciju“ Relax kids-a.

Za utorak je u Naučnom klubu Centra za obrazovanje (Grada Sirena 15/2 – SBB hala Jezero) planirano održavanje radionice za decu predškolskog uzrasta – „Ikonografija kroz vekove“. Radionica će trajati od 11 do 13 časova, a je cilj da se, kroz niz zanimljivih aktivnosti, deci približi ikonopisanje i „nastajanje“ jedne ikone, kao i da se upoznaju sa istorijom ikonografije u Srbiji.

Dan kasnije u Pozorištu za decu biće održan takmičarski festival dramskih i lutkarskih predstava „Kragujevac – juče, danas, sutra“.
Predstave će izvoditi deca predškolskog uzrasta i učenici osnovnih škola, nakon čega će se proglasiti najbolje predstave koje će biti nagrađene u petak, tokom centralne manifestacije „Evropska noć istraživača“, na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije.

Istod dan od 14 do 16 časova u Naučnom klubu Centra za obrazovanje biće održana sesija „Mladi istraživači savremenog društva“ – EU ćoše.
Uz ostalo, predviđeno je onlajn uključivanje Marka Nedeljkovića, koji se od septembra 2018. godine, nalazi na postdoktorskim studijama na Institutu u Baltimoru i koji će sa učenicima srednjih škola podeliti svoje iskustvo prilikom javljanja na konkurse za akademske programe u inostranstvu. Pored Marka, sagovornica učesnika radionice biće i Milica Jovanović, koja je učestvovala u razmeni studenata i mladih preduzetnika, posetila više evropskih zemalja i imala priliku da upoznaje nove poslovne kulture i razvoj poslovanja.

Za četvrtak, 26 septembar, od 11 do 14 časova, predviđen je obilazak kulturno-istorijskih spomenika Kragujevca (prošlost) i Parka nauke (budućnost), zbog čega aktivnost i nosi naziv „Putevima predaka u budućnost“. Obilazak će započeti u porti Stare crkve, gde će učesnici imati priliku da obiđu Staru crkvu, Staru skupštinu i čuju nešto više o prvoj mitropoliji koja se nalazila na ovom mestu. Nakon toga, obilazak će se nastaviti prelaskom preko betonskog pešačkog mosta, posetom Amidžinom i Mihailovom konaku uz upoznavanje sa jedinim očuvanim građevinama dvorskog kompleksa Obrenovića. Sledi šetnja do Prve kragujevačke gimnazije i Parka nauke, odakle će svi zainteresovani imati priliku da obiđu ulicu Svetozara Markovića i vide jedinstvene objekte podignute tokom vladavine kneza Miloša Obrenovića, a koji su ostali očuvani u ovoj ulici do danas.

Od 18 do 19 časova će u Staroj skupštini biti održana i tribina „Kragujevac kroz istoriju“. Kako su najavili organizatori učesnici će biti u prlici da saznaju dosta o tragovima ljudskog života i materijalne kulture još od praistorije, istoriji naziva grada, o Kragujevcu za vreme turske vladavine, gradu kao prestonici Srbije… Autori i realizatori tribine su učenici osmog razreda OŠ „Stanislav Sremčević“ sa nastavnikom Srđanom Damnjanovićem.

Za petak je predviđeno održavanje centralne manifestacije – „EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA“

PROGRAM CENTRALNE MANIFESTACIJE

– 17 časova Maskembal predškolaca i osnovaca

– 18 časova Kviz „Evropsko nasleđe Šumadije“ za učenike osnovnih škola
Mesto: Prva kragujevačka gimnazija

– 18 časova Kviz „Evropsko nasleđe Šumadije“ za učenike srednjih škola
Mesto: Prva kragujevačka gimnazija

– 19.30 časova
Dodela nagrada pobednicima kvizova, literarnog konkursa i
takmičarskih predstava.
Mesto: Đački trg

Tokom centralne manifestacije, pored navedenih aktivnosti, posetioci će biti u prilici i da posete Park nauke (Prva kragujevačka gimnazija), pogledaju izložbu pod nazivom „Dvorska kancelarija – korespodencija u srednjem veku“ (Hol Prve kragujevačke gimnazije), posete štand Centra za obrazovanje Kragujevac, kao i štandove drugih ustanova kulture i obrazovanja.

No Comments Yet

Comments are closed