I tebi može da se desi: KRAĐA finansijskih podataka i NOVCA sa platne kartice

Poštovani,

Tokom noći 16. januara 2023. godine, postala sam žrtva napada na finansijske podatke i sredstva sa platne kartice…

Kako drugačije početi ovaj tekst, a da to ne bude prva rečenica prvog ikada (i nadam se poslednjeg) obraćanja Upravi kriminalističke policije Republike Srbije kroz podnetu krivičnu prijavu za krađu podataka i finansijskih sredstava, čitaj para zarađenih, čuvanih i namenjenih ličnoj i porodičnoj slobodi, bezbednosti, investicijama, troškovima i fondu za crne dane.

Odmah da naglasim – i da zafali 100, 1000 ili 10.000 dinara sa računa ili iz novčanika, to je krađa i to je stresno. Zamisli da te jednog ponedeljka probudi poziv banke koji kaže da je maltene sva tvoja ušteđevina otišla u neki međuprostor i čeka se da bude uplaćena kazinu iz Njujorka. Kazinu iz Njujorka. Kazinu. Iz Njujorka. Da je neka kozmetika u pitanju, pa i da razumem… Ovako, saopštena cifra za cifrom izaziva sve jaču mučninu. 

Platna kartica tipa Mastercard sve vreme mirna u novčaniku, PIN kod nikada nikome nije dat, svaki nalog na socijalnim mrežama ima podešenu dvostepenu autentifikaciju, svako onlajn plaćanje zahteva OTP kod koji stiže na telefon kao SMS poruka pre nego što se plaćanje realizuje, ne klikćem na fišing linkove jer umem dobro da ih prepoznam, a i ne verujem da mi je pokojni rođak iz Tunguzije ostavio ikakve pare, ne kupujem sa neproverenih sajtova, šifre za naloge su mi jake sa V3lIkim ! malim slovima, kar4kterima itd. da imaš ilustrovano na šta mislim i molim te da ovo uradiš ODMAH – promeni i ojačaj svoje pasvorde za Gmail, Facebook, Instagram, za sve što imaš onlajn. 

Ako ti se, daleko bilo, desi da te banka kontaktira sa upitom da li si inicirala neke sporne transakcije i vidiš da ti fali novac sa računa, prirodno i potpuno ok je da paničiš, plačeš, da ti malo skoči krvni pritisak, da povisiš ton na službenicu banke, a posle te mnogo grize savest zbog toga. To nisi ti, to je stres i samo onaj ko nije prošao kroz sličnu situaciju može da osuđuje. Ovde ćeš uvek naći razumevanje i uvek možeš da mi pišeš ako zatreba pomoć oko slične situacije. 

To su samo pare, da smo mi živi i zdravi. I jesu samo pare, ali jeste i sve ono što ti omogućava slobodu da odeš, da se vratiš, da pomogneš, da pokloniš, pa i proćerdaš u kafani, restoranu, Sefori, Liliju, butiku nekad ako hoćeš. 

Dalje – dobila si sporno obaveštenje banke, sledeće što odmah treba da uradiš je trajna blokada kartice, a zatim podnošenje Prijave za osporavanje transakcije koji ti dostavlja banka. Meni je sve lako išlo sa Mobi bankom, ne znam kako je sa drugim bankama. Zakonski rok u kom banka treba da reši pitanje je 15 dana. Dakle, u najgorem slučaju 15 dana nećeš moći da raspolažeš svojim novcem. Bljaks. 

Nije na odmet ni da stupiš u direktan kontakt sa spornim trgovcem, da im napišeš imejl, da se raspitaš zašto i kako su ti rezervisali sredstva sa računa. I da sve to sačuvaš kao dokaz. 

U Prijavi za osporavanje transakcije pitaće te da li si prijavila MUP-u. Ok je i da jesi i da nisi. Ja nisam odmah, tek 3 dana nakon incidenta, a prijavu podnosiš Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala. Javi se ako zatreba, uputiću te u detaljnije korake, a vrlo su jednostavni stvarno. I VTK je svetla tačka našeg sistema, načuh i uverih se. 

Ako ti je ostalo nešto novca na računu pošalji mužu, roditeljima ili bratu, sestri ili podigni. Ne drži na tom računu do okončanja postupka sa bankom, koji može potrajati 15 dana. 

Nakon što ti stigne nova platna kartica, poskidaj je sa svih web servisa na kojima imaš pretplatu npr. Netflix, Canva, Freepik, nalog za oglašavanje na društvenim mrežama… i zameni je nekom karticom koju ćeš namenski otvoriti za internet plaćanja ili nekom na koju ćeš prebacivati manje, potrebne svote novca za onlajn plaćanja. Možeš da kontaktiraš banku i Mastercard Srbija da ti pomognu oko toga. 

Ne treba da bežiš iz onlajn sveta, lep je ipak. 

Šta će sa VTK-om dalje biti ne znam, ne znam ni da li ću smeti da kažem većem broju ljudi, znam da nisam jedina, da ima još slučajeva od ponedeljka 16.01.2023. a kako su mene našli, e to ne znam. Smatram sebe digitalno pismenom, odgovornom i zaštićenom, pa priroda posla mi je takva. Izgleda da ne znam o sebi ništa, ipak. 

I zato pišem ovaj post, da znaš da može i tebi da se desi. Tu sam ako mogu da ti pomognem.

SAČUVAJ, POŠALJI DRUGARICI KOJA BAŠ VOLI ONLAJN ŠOPING.

*nije dozvoljeno objavljivanje teksta u celini ili njegovih delova bez prethodne saglasnosti.
Kontakt: office@kragujevcanka.rs