Ishrana i leto: Namirnice koje pomažu da se izborite sa vrućinom

Baby, it’s hot outside!

Temperature rastu, apetit, potreba za kaloričnom hranom i želja za kuvanjem opadaju. U periodu visokih temperatura telu su potrebni češći, a lagani obroci uz adekvatnu hidrataciju. Nutritivne potrebe organizma u ovom periodu nisu ništa drugačije nego bilo kada tokom godine, ali je važno prilagoditi ishranu okolnostima, kako ne bi došlo do pojave problema u vidu mučnine, vrtoglavice, umora i oscilacija krvnog pritiska.

Krastavci

Namirnica bogata vodom i broj jedan izbor za pripremu letnjih salata i obroka. Krastavci takođe sadrže vitamine K i C, koji doprinose zdravlju kostiju i očuvanju imuniteta. Koristite ih u salatama uz kombinaciju sa drugim povrćem, začinima i piletinom ili kao užinu uz humus.

Nana

Ovaj začin ne samo da dodaje svež ukus jelima, već ima i rashlađujuća svojstva. Nana pomaže kod probavnih smetnji koje se javljaju kao posledica neadekvatne ishrane, a odlična je i kao prirodno sredstvo za smanjenje povišene telesne temperature. Listove sveže nane koristite kao dodatak za salate ili ih iseckajte i dodajte u limunadu.

Sveže „grickalice”

Za brzu i rashlađujuću užinu birajte sveže povrće poput paprike, šargarepe ili stabljika celera. Ove „grickalice“ hidriraće vas i pružiti zadovoljavajuću hrskavost. Konzumirajte ih sa jogurtom ili humusom za bogatiji ukus.

Voće

Voće je najbolji način da unesete potrebna vlakna, zadovoljite želju za slatkišima i osećate se osveženo jer je bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima. Ne samo da vam pomaže da se izborite sa vrućinom, već povećava nivo energije, što nam je svima potrebno u periodima visokih temperatura. Za instant osveženje možete koristiti i zaleđeno bobičasto voće koje ćete dodati u čašu mineralne vode, soka ili ledenog čaja.