Iz ugla doktora medicine: sve što treba da znate o LASERSKOJ EPILACIJI

Problem sa neželjenim dlačicama na telu može stvarati neprijatnosti na svakodnevnom nivou: počev od svraba i iritacija, pa do narušavanja zdravlja i izgleda kože. Kao jedan od najefikasnijih načina za trajno rešavanje problema sa neželjenim dlačicama navodi se laserska epilacija.

Da li je laserska epilacija zdravstveno bezbedna, a finansijski opravdana investicija, kakvi su rezultati, šta pacijent može da očekuje od procedure – na takva i brojna druga pitanja, odgovor daje tim doktora medicine Cacao Epil centra, dr Jovana, Iva i Đurđa.

Šta je laserska epilacija?

Dr Jovana: Laserska epilacija predstavlja medicinski proces dugotrajnog uništavanja folikula dlačica. Laserski zrak biva privučen melaninom u dlaci pri čemu dolazi do fototermolize odnosno pretvaranja svetlosne energije u toplotnu i termičkog oštećenja samog folikula.

Koliko traje jedan tretman i koliko je tretmana potrebno?

Dr Iva: Sam tretman traje jako kratko, u pitanju je nova tehnologija pri čemu laser ispaljuje veliki broj  impulsa u pokretu, tako da se i najveće površine prelaze za svega nekoliko minuta.

Jedan ciklus laserske epilacije traje od godinu do godinu i po dana, pri čemu je prosečno  potrebno od 6 do 8 tretmana. 

Od čega zavisi broj tretmana koji je potreban?

Dr Iva: Reakcija je apsolutno individualna i zavisi prvenstveno od hormonskog statusa klijenta, kao i od boje i debljine same dlačice. 

Da li je epilacija trajno rešenje?

Dr Đurđa: Laserskom epilacjiom se trajno uklanja oko 90% dlačica, a 10% koje ostanu su drugačijeg kvaliteta od prvobitnih, odnosno tanke, proređene i paperjaste.

Da li je epilacija bolna?

Dr Đurđa: Prilikom laserske epilacije možete osetiti peckanje ili toplotu u zavisnosti od zone koja se tretira.

U čemu je razlika izmedju tretmana laserom i IPL aparatom?

Dr Jovana: Veoma je velika razlika u potrebnom broju tretmana epilacije i mogućim neželjenim efektima kada se koristi IPL aparat – Intense Pulse Light – i kada se koristi diodni laser. IPL uspavljuje dlake, a laser ih uništava. Jačina lasera je daleko efikasnija od snopa IPL svetlosti. Svakako da aparat sam po sebi nije dovoljan za uspešan tretman već i obučenost i iskustvo lekara koji obavlja epilaciju.

Od iskustva lekara i kvaliteta aparata zavisi broj i uspeh samih tretmana.