Kako da izgradite lični modni stil u tri koraka

Lični stil podrazumeva sve ono što nas izdvaja od ostalih i zasniva se na našem identitetu. To je naš način govora, ophođenja prema sebi i drugima, naš način življenja. Lični modni stil je zasnovan na načinu na koji negujemo svoj izgled i predstavlja modnu manifestaciju našeg osećaja za lepo, ličnih osobina i životnih navika. Oblikovanje modnog stila je vezano za upoznavanje sebe kao i za način na koji želimo da nas naša okolina prepoznaje, te ćemo u tekstu koji sledi predstaviti tri osnovna koraka ka sopstvenoj modnoj definiciji.

Prvi korak: Oslušnite svoju ličnost

Modni stil je usko povezan sa ličnošću i našim jedinstvenim ličnim karakteristikama. Oblikujući svoj modni stil važno je da gledate dalje od mode, odnosno da zavirite pre svega u sebe. Na taj način ćete učiniti da vaši modni odabiri budu refleksija vaših osobina. Odaberite komade koji će najbolje govoriti o vama i vašem odnosu prema svetu oko sebe.

Ukoliko uživate u vizuelnom bogatsvu i bojama, nemojte oklevati da to iskažete kroz smele i raznobojne kombinacije, jednako kao što ćete u drugom slučaju svoju težnju ka minimalizmu izraziti kroz kombinovanje bazičnih komada i probranih funkcionalnih aksesoara. Uključite u svoje kombinacije komade koji direktno prenose vašu poruku, kao što su majice sa štampom ili aksesoari poput bedževa ili privezaka u obliku simbola koji govore o vašim stavovima.

Ovaj inicijalni korak u izgradnji ličnog modnog stila se istovremeno odnosi i na odabir onih komada u kojima se jednostavno osećate dobro, bez prethodnog tumačenja svojih razloga. Isključite iz svog garderobera sve odevne predmete koje možda smatrate lepim, ali “to jednostavno niste vi”. Ukoliko ste sportski tip fokusirajte se na ležernije komade, a ukoliko je jedna od vaših ključnih osobina ženstvenost, ne uskraćujte sebi lepršave haljine i elegantne kombinacije.

Drugi korak: Upoznajte se sa trendovima

Iako je sama ličnost osnova svakog ličnog modnog stila, to ne znači da bi trebalo ignorisati modne trendove. Šta više, dobar modni stil podrazumeva i upućenost u aktuelnosti. Da bismo bili dovoljno sigurni u sebe da možemo samostalno kreirati svoje odevne kombinacije, potrebno je da budemo osvešćeni u pogledu trendova i pratimo dešavanja na datoj sceni. S druge strane, danas je modna scena dinamičnija no ikada i mogućnosti su brojne. Zbog toga je važno probrati one trendove koji odgovaraju našem ličnom osećaju za lepo. U ovom pogledu budite pažljivi i nemojte dozvoliti da vam aktuelnosti diktiraju odabire, već imajte na umu poruku koju želite da prenesete svojim kombinacijama, kao i svoj lični ukus. Nakon što ste obrazovali bazu svog garderobera i prepoznali ključne komade koji će definisati vaš stil, nadograđujte ga birajući ponuđene novitete.

Ove sezone su dozvoljene fuzije različitih stilova, koje će jednako dobro odgovoriti na sve smerove u kojima želite da se krećete. Ukoliko težite ka pop-up efektu, tu su neonske boje i puf-rukavi, a ukoliko ste skloniji svedenim kombinacijama obradovaće vas popularnost pastelnih i nude komada i ležernih oversized krojeva. Modna scena nudi s jedne strane glamurozne modne bravure, koje odlikuje atraktivnost i smelost, a sa druge strane body-neutrality pokret podseća na funkcionalnost odeće kao imperativ i dozvoljava vam budete trendi i ako se odlučite da ostanete u domenu minimalizma i udobnosti.

Treći korak: Uzmite u obzir svoje potrebe i navike

Da bi vaš lični modni stil bio održiv, odnosno postojan i da biste naposletku mogli da ga iznesete, važno je da uzmete u obzir svoje životne navike i ono što vaš stil života zahteva od vaših odevnih kombinacija. Činjenica je da vaš modni stil ne podrazumeva samo odeću koju birate u specijalnim prilikama, već onu odeću koju ćete nositi u toku vaših svakodnevnih aktivnosti, u toku letnjih i zimskih meseci, u slobodno vreme i na poslu. Prema tome, jasno je da će rad u kancelariji uglavnom zahtevati određenu dozu formalnosti u okviru vaših modnih izbora, a ukoliko se bavite fitnesom vaš garderober će nužno sadržati trenerke, iako vašoj ličnosti recimo više odgovara haljina floralnog dezena.

Ključ je u tome da pronađete sredinu. Ako naginjete ka casual stilu obogatite vaš garderober ležernim bazičnim komadima koji se mogu upotpuniti sakoom i salonkama kada odlazite na poslovni sastanak, a ukoliko ste mama trogodišnjaka koja voli svoje trendi suknje, nađite sredinu kombinujući ih sa modernim patikama i nemojte se odreći svoje žensvenosti iako vaša svakodnevica zahteva trčanje po igralištima. Vaš modni stil odražava ujedno i vaše životne izbore, koji su deo vaše ličnosti i time se vraćamo na početak, podsećajući vas da prigrlite sebe i naposletku zaista uživate u svojim modnim rešenjima.

Moda predstavlja sredstvo identifikacije i socijalizacije, način na koji vidimo sebe i na koji želimo da nas drugi vide. Ona je sastavni deo naše svakodnevice i obrazovati svoj lični modni stil znači iskoristiti modu kao sredstvo izražavanja i komunikacije. Oslušnite sebe i svoje potrebe i naposletku ćete zasigurno pronaći svoj idealan modni izraz.

Piše: Velibor Živkov

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.