“Noć muzeja” u Spomen parku “21. oktobar”

Ustanova Spomen park “Kragujevački oktobar” ove godine učestvuje u nacionalnoj muzejskoj manifestaciji pod nazivom “Muzeji za 10”. U okviru ove manifestacije u subotu 15. maja organizuje se “Noć muzeja” kada će posetioci moći da vide sledeće postavke:

Dokumentarna izložba STARO VOJNIČKO GROBLJE U KRAGUJEVAČKIM ŠUMARICAMA

U prizemlju Muzeja ”21. oktobar”, pored stalne postavke, moći će da se pogleda izložba ”Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama” autora Nenada Karamijalkovića, otvorena 7. maja, o jednom od najstarijih vojnih grobalja u Srbiji, gde su u kontinuitetu sahranjivani i srpski i vojnici protivničkih strana od 1866. do 1944. godine.

STALNA POSTAVKA MUZEJA “21.oktobar”

Posetiocima je dostupna stalna, multimedijalna postavka o oktobarskoj tragediji, streljanju više hiljada Kragujevčana 21. oktobra 1941. godine. U okviru nje je ciklus slika ’’Kragujevac 1941’’ Petra Lubarde, umetnikov legat Spomen – parku. Takođe se može obići i Memorijalni park, koji se prostire na površini od 352 ha i obuhvata 30 masovnih grobnica u kojima su sahranjeni ubijeni ljudi, a 14 grobnica je umetnički oblikovano spomenicima (10 spomenika).

Tokom “Noći muzeja”, 15. maja Muzej “21. oktobar” će raditi od 9.00 do 22.00 časa

IZLOŽBA SLIKA LJUBICE CUCE SOKIĆ

15. maj, otvaranje u 19 časova, Galerija Mostovi Balkana, radno vreme za “Noć muzeja” će biti od 18.00 do 22.00 časa

U depandansu Spomen parka, galeriji “Mostovi Balkana” biće otvorena izložba slika jedne od naših najznačajnijih umetnica, Ljubice Cuce Sokić, iz zbirke Galerije SANU 15. maja u 19 časova. Izložba će biti otvorena do 16.juna.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.