Da li vam je poznat sledeći scenario: konkurisali ste na ko zna već koji oglas po redu, stalno proveravate mejlove i propuštene pozive – kad tamo – ni poruke ni poziva.

Onda, ipak, za svaki slučaj, još jednom proveravate da li ste u biografiji tačno napisali kontakt podatke, da nije slučajno u tome greška…

Naporno je tražiti posao. Grozno je ostati bez povratne informacije. Ali je i neophodno održati motivaciju. Posvećeni smo ostvarenju nekog cilja samo onoliko koliko smo za to motivisani. I to je jedan velika istina. Setite se i sami da onog momenta, kada počne u vama da tinja osećaj da čekate neuspeh, on se najčešće i desi. Možda ne uvek, ali najčešće svakako da. Tu ne mislim na floskule tipa „kako zračiš, tako privlačiš“ i „pozitivno razmišljanje vodi do pozitivnog ishoda“. Pre svega mislim na to da, ako unapred očekujete da nešto nema pozitivan rezultat, nećete uložiti ni pola onog truda kada očekujete da će stvari ići baš onako kako ste zamislili.

Iz svakodnevne komunikacije sa kandidatima koji traže posao primećujem da se razočaraju kada više puta konkurišu i ostanu bez ikakve povratne informacije. Gube poverenje u poslodavce, smatraju da je sve unapred dogovoreno, te da su šanse da se zaposle veoma male ili nepostojeće. Neki među njima postaju ubeđeni da se posao ne može pronaći i da se ne vredi truditi. Evo nekih njihovi izjava: “Već 6 godina redovno konkurišem i ništa“, ili „Non-stop konkurišem, nikad me niko nije zvao”. Ovi kandidati uglavnom nisu spremni da poslušaju savete i unapred su odustali.

Kako vaš odnos prema traženju posla ne bi prerastao u nešto tako, daću vam nekoliko saveta:

I traženje posla je posao

Na poslu (ili na fakultetu, u školi) se zna koji su vam zadaci, rokovi, ciljevi. To primenite i na potragu za poslom. Definišite aktivnosti, raspored, ciljeve i toga se pridržavajte. Nemojte dozvoliti sebi da ustajete u podne i samo odlažete i odlažete pregled novih oglasa za posao ili pisanje biografije. U redu je da par dana iskoristite da napunite baterije, ali probajte da održite radnu atmosferu. Na primer: prepodne pregledajte nove oglase za posao, popodne prilagodite svoju biografiju odabranim oglasima, napišite odgovarajuće motivaciono pismo i konkurišite.

Postavite ciljeve 

Omogućite sebi male pobede. Definišite merljive ciljeve, koji će pomoći vašem samopouzdanju. Ovo svakako ne znači da treba da ispunite neku normu i konkurišete na 10 oglasa za posao svaki dan. Na primer, definišite cilj da ćete svake nedelje dobro istražiti dve kompanije koje su vam interesantne za rad. Pisali smo o načinima na koje to možete uraditi u ovom tekstu. Kada prikupite informacije, analizirajte da li taj poslodavac ispunjava vaše potrebe i očekivanja. Ako ste u potrazi za prvim poslom, za početak, cilj vam može biti poziv na intervju, da steknete i to iskustvo. Svaki sledeći put će vam biti lakše, jer ćete imati jasniju sliku šta vas na razgovoru očekuje.

Pronađite grešku 

Ukoliko niste pozvani ni na jedan razgovor za posao, problem se možda „krije“ u biografiji ili pozicijama na koje se prijavljujete. Zamolite nekog prijatelja da savesno pogleda vaš CV, a uvek ga možete poslati i nama koji se bavimo kandidatima na sajtu Poslovi.infostud.com da pogledamo vašu radnu biografiju. Nikad ne znate, možda u prijavi niste na pravi način istakli svoje kvalitete.

Ako ste, ipak, bili na nekoliko razgovora za posao, pa se uvek nekako ispostavi da uspete da prođete posle prvog kruga, neka greška u pristupu razgovoru za posao postoji. Moguće je da niste dovoljno informisani o poslodavcu ili delujete nezainteresovano tokom razgovora ili pak ne dajete konkretne odgovore na pitanja. Ni ovde nije suština da dajete u napred uvežbane, prihvatljive odgovore, nego da se dobro pripremite. Pogledajte video u kojem smo to detaljno objasnili.

Probudite svoje samopozdanje 

U momentima kada vam se čini da ništa ne ide kako ste očekivali, da posla nema ni na vidiku, pomozite svom samopouzdanju. Prisetite se (još bolje, zapišite) svega u čemu ste dobri. Šta je ono što dobro znate da radite, koji vaši projekti i zbog čega su bili uspešni i kako biste to mogli da iskoristite na novom radnom mestu.

Osim toga, svi se dobro osećamo kada naučimo nešto novo. Ovladajte novom veštinom, počnite da čitate na engleskom ili polažete online testove; prijavite se za neki od besplatnih kurseva, naučite da pripremate još neko jelo koje do sada niste umeli. Mogućnosti je mnogo, a iznenadićete se kako male stvari čine da budete zadovoljni sobom.

Važni su kontakti

Sećate se Milice iz srednje škole? Milica je otvorila svoju malu firmu, možda traži nove kolege. OK, ja sam ovu Milicu izmislila, ali svi imamo neke kontakte na koje još nismo probali da se oslonimo u procesu traženja posla. Možda neko sa kime ste išli u školu ii radili u istoj firmi pre 10 godina, može da vam pomogne da sada pronađete posao. Ne stidite se da oživite stara prijateljstva.

Suština je u tome da se ne ustručavate da, svima koje smatrate relevantnim ili biste kod njih radili, date do znanja da ste otvoreni za nove poslovne prilike. Nikad se ne zna ko je sve u potrazi za novim članovima svog tima i kome će baš vaše veština, znanja i iskustvo odgovarati.

Jer, jedino što je izvesno jeste promena. To nam potvrđuje i činjenica da je ceo svet usled Covida 19 doživeo transformaciju. Neke delatnosti i poslovi su morali drastično da se promene, kako bi se prilagodili novim uslovima i opstali. Tako je i sa svima nama. Moramo biti spremni na izazove, promene i prilagođavanje. Ne možemo znati da li će nekada baš naša branša biti na udaru, pa ćemo posao morati da potražimo u nekoj drugoj. Ali, i tu ohrabruje činjenica da niste sami i da su mnogi pre vas uspeli da se prekvalifikuju ili pronađu posao u kojem su čak i bili bolji.

I, baš zbog svega toga, svi kandidati koji su se negde zaglavili tokom procesa traženja posla treba da znaju da su i mnogi drugi pre njih bili u sličnoj situaciji i da im je na tom putu presudno bilo to što nisu posustali. Nego su u sebi probudili motivaciju koja ih je, uprkos brojnim preprekama, dovela do posla koji vole da rade.

Autor i izvor: Bojana Ćirić

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.