Kako nastaju podočnjaci i kako ih se rešiti

Problem sa kojima se većina ljudi danas susreće jesu podočnjaci. Mnogima predstavljaju veliki problem koji izaziva nezadovoljstvo. Prvi pogled u ogledalo nakon buđenja za mnoge od njih predstavlja emocionalni stres jer umesto osmeha ugledaju neprijatne kesice ispod očiju ili otečenost. Tamni krugovi se mogu i nekako prikriti šminkom, ali natečenost ispod očiju nikako. Lice koje nažalost prate podočnjaci odaje izgled umora, bolesti, iscpljenosti i starosti.

Postoje dva odgovora kako nastaju podočnjaci. Medicinski razlog kao stvar anatomije i fiziologije i drugi kao proizvod opšteg stanja organizma.

Šta su podočnjaci, odnosno kesice ispod očiju?

Iako neki stručnjaci smatraju da su podočnjaci i kesice ispod očiju različit pojam, većina se slaže da su oni zapravo isto. Kesice ispod očiju predstavljaju degenerativne promene nastale usled slabljenja vezivnog tkiva ispod donjih kapaka što stvara višak kože. Kako starimo masno tkivo koje ispunjava očnu šupljinu i daje potporu oku prodire van usled čega višak kože ispod očiju stvara vrećice ispod.  Nažalost, ovo najčešće počinje da se dešava u 40 –im godinama, kada koža počne da gubi elastin i kolagen, ali kao genetska predispozicija može se javiti mnogo ranije.

 Koji su uzroci nastanka?

Mnoge očne kesice nisu proizvod medicinskih stanja i jednostavno su normalna karakteristika osobe. Međutim, javljaju se i kao rezultat problema unutar organizma – nepravilan rad štitaste žlezde, dugogodišnje pušenje cigareta, ali i kao rezultat oticanja, odnosno zadržavanja vode u organizmu. Takođe trudnoća i prekomeran unos soli u organizam mogu doprineti oticanju regije ispod oka. Vrlo često očne kesice su asimetrične, odnosno jedna veća, a druga manja.

Podočnjaci se mogu javiti usled dehidratacije i zastoja venske krvi i limfe u kapilarnom krvnom sistemu kože podočnjaka. Njihova boja varira. Tamni podočnjaci manifestuju se tamnim kolutovima, kesicama tamne boje ili tako što je oko očiju izražen tamni krug. Kesice u očnoj regiji koje su ispunjene tečnošću ukazuju na bubrežne tegobe zbog čega je potrebno obaviti lekarski pregled. Tamni podočnjaci mogu da se jave i zbog povećanog nagomilavanja tamnog pigmenta melanina što je posledica hormonskog poremećaja kod nadbubrežne žlezde. Takođe usled nedostatka vitamina, minerala, anemije, loše ishrane i moguće pojave atopijskog dermatitisa mogu nastati podočnjaci. Osim što mogu da ukažu na bolest, oni su i veliki estetski problem.

Da li zamor utiče na stvaranje podočnjaka?

Smatra se da su oči ogledalo duše i najlepši deo na ljudskom telu, ali očne kesice mogu da deluju jako ružno. Prilikom interakcije sa drugima, najveći deo vremena provedemo upravo komunicirajući očima, odnosno gledajući sagovornika. Očne kesice se često smatraju proizvodom umora, međutim to je lažna poruka. Veza između nastanka podočnjaka i nedostatka sna je mit. Ako postoji bilo kakva veza između sna i nastanka podočnjaka jeste u tome da tokom noći može doći do oticanja dela lica ispod oka koje se tokom dana, odnosno naše dnevne aktivnosti povlači.

Kako se rešiti podočnjaka?

BROJ JEDAN U BORBI PROTIV PODOČNJAKA

Crème Prodigieuse® yeux

Stvorena da otpiše sve – umor, stres i neispavanost, lagana Crème Prodigieuse® yeux Hidratantna krema protiv podočnjaka osvežava i štiti kožu, briše podočnjake i bori se protiv svih znakova prevremenog starenja.

Zahvaljujući drenažnom i pročišćavajućem delovanju biljnog kofeina, ova nega smanjuje podočnjake i natečenost područja oko očiju, i daje pogledu svežinu i blistavost.

Snažni antioksidansi poput vitamina E, večnog cveta i plavog zvezdana, kao i ekstrakta kakaa deluju protiv prevremenog starenja, dok dodatak hijaluronske kiseline prirodnog porekla omekšava kožu i zaglađuje fine borice.

Sadrži čak 94,6% sastojaka prirodnog porekla.

Na jagodicu prsta nanesite količinu kreme veličine graška. Zatim, počevši od dela blizu unutrašnjeg ugla oka, lagano utapkajte kremu oko očne šupljine, podjednako iznad i ispod oka. Kremu za područje oko očiju uvek koristite i ujutro i uveče, a dobar savet je i držati bočicu kvalitetne kreme za područje oko očiju pri ruci – za ”popodnevno osveženje”. Pogled će u trenu postati svežiji i blistaviji!

NUXE prirodnu kozmetiku potražite u apotekama.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.