Kako se rashladiti bez klima uređaja?

Idealno je leti odmarati se na obali mora, reke, jezera…, pogotovo u vreme najvećih vrućina. Ali, šta ako nemamo mogućnosti da odemo na odmor, a kod kuće nam je pakleno vruće jer nemamo klimu ili nismo baš za to da bude uključena 24 sata? U nastavku je nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći da lakše “preživite” velike vrućine.

Uhvatite svež vazduh

Tokom noći i jutra držite širom otvorene prozore u stanu ili kući i to, ukoliko je moguće otvorite one koji će omogućiti najdelotvornije prirodno strujanje vazduha. Na taj će način iz prostorija otići topli ustajali vazduh, a ući svež. Tokom ranog jutra, ili kad procenite da se vazduh napolju počeo zagrevati, zatvorite sve prozore i spustite sve roletne do kraja, kako biste sprečili zagrevanje prostorija.

Kada sve zatvorite i zamračite, tokom dana ništa ne otvarajte – biće vam puno ugodnije. Naravno, efekat ovakvog hlađenja zavisi puno od energetske efikasnosti  objekta i od toga hoćete li, na primer, kuvati, držati uključene uređaje koji zagrevaju prostor.

Spas je u kapljicama

Hlađenje vazduha isparavanjem vode takođe može biti od velike pomoći. Naime, kad voda isparava ona iz prostorije usisava određenu količinu topline. Po istom principu hladi se i reguliše temperaturu naše telo – znoj isparava kroz pore kože, preuzima toplinu od tela i usput ga hladi.

Kako bi malo osvežili prostoriju, treba vam bočica sa sprej raspršivačem (ona koja se koristi kod peglanja ili čišćenja sobnog bilja) u koju sipate vodu, najbolje hladnu i raspršite po prostoriji u kojoj boravite. Te male kapljice brzo će ispariti, a vazduh će vam biti puno podnošljiviji.

Lagana odeća

Odeća u koju ste odeveni ima vrlo veliki efekt na to koliko osećate vrućinu. Za vreme vrućih dana trebao bi birati laganu odeću, koja će omogućiti koži da diše. Kako bi se zaštitili od sunčevih zraka, dobro bi bilo da ta odeća, ukoliko izlazite napolje, bude dugih rukava odnosno nogavica. Naravno i ovde je važno da je lagana, udobna i tako tkana da pušta vazduh da struji oko vas.

Lagana hrana

Na nekim od najtoplijih područja na svetu, na primer u Indiji, jugoistočnoj Aziji i na Karibima, mnogo se jedne jako začinjena hrana. Reč je o biljkama – začinima koji rastu u tim krajevima, a koji, ako se dodaju u hranu, imaju neke korisne nuspojave. Naime, neki ljuti začini pojačavaju znojenje, a lučennjem znoja telo se hladi.

Tokom velikih vrućina obroci bi tokom celog dana trebalo da budu biti. Treba izbegavati masnu i tešku hrana koja grejee organizam i time vrućinu čini još nepodnošljivijom. Idealne su salate, jer povrće sadrži veliki deo vode koja hidrira organizam.

Prirodno hlađenje

Najbolji i najprirodniji način da se rashladimo je kupanje, bilo u moru, jezeru ili reci. Ali, što ako nam Majka priroda ništa od toga nije podarila u našem okruženju i ne možemo priuštiti ništa od toga? Potražite bazen. Ako vam nije dostupan javni i onaj mali plastični, koji se po povoljnim cenama može naći u prodavnicama, dobro će doći.

kodren.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.