Komemorativna akademija i Bdenje uoči Velikog školskog časa

Komemorativnom akademijom „Za njih, male su reči“ autora Đorđa Maletića, u Prvoj kragujevačkoj gimaziji odata je počast đacima i profesorima koje su 21. oktobra 1941. godine nemački okupatori odveli na streljanje u Šumaricama.

Priča o Šumaricama i Kragujevcu živi, traje i trajaće, prenosi se sa generacije na generaciju i čuva se od nezaborava, kazala je Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije. Sećanjem i rečima mi odajemo zahvalnost svima koji su ispisali našu istoriju i tako naš grad uveli u legendu.

Mi možemo znanjem i mudrošću savladati ideje zla i rata, poručila je direktorka Marković. Uselimo mudrost mira u svaku ljudsku dušu, svaku porodicu i školu. Slikajući tužnu prošlost našeg naroda, učinimo sve kako bi svetom vladali sloboda i mir!

Tom prilikom, direktorka Slavica Marković uručila je nagrade iz Fondova nagrađenim učenicima na literarnom konkursu povodom Dana škole: Teodori Vranješević (I/7), Aleksandri Miličić (II/9), Milici Rajković (III/7), i Jeleni Milovanović (I/7).

Nakon komemorativne akademije, u Spomen – muzeju „21. oktobar“ održana je multimedijalna kulturno – umetnička manifestacija “Bdenje“ koja se tradicionalno organizuje noć uoči Velikog školskog časa.

Program je otpočeo otvaranjem izložbe „Kragujevac u kolaboracionističkoj štampi 1941 – 1944“, autora dr Kristine Jorgić Stepanović, nakon čega je publici predstavljena poema „Zemlja“ Enesa Halilovića, koja će sutra biti izvedena u okviru Velikog školskog časa.

Bdenje u Muzeju „21. oktobar“ završeno je koncertom harfistkinje Klaudije Lučija Lamane iz Italije u okviru OKTOH – a.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.