Koncertna promocija albuma “Tragovi” Nemanje Stankovića

U sredu, 15. decembra u 20 sati u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije biće održana koncertna promocija albuma Nemanje Stankovića “TRAGOVI – Nova srpska muzika za violončelo”.

Foto: Miša Obradović

PROGRAM:

Nemanja Stanković, violončelo
Maja Mihić, klavir
Tijana Milošević, violina

DRAGANA JOVANOVIĆ – Memory 1, za violončelo solo

MILICA ILIĆ – Sasvim obična svita, za violončelo i klavir
   I Prelude
   II Courante
   III Sarabande
   IV Gigue

BRANKA POPOVIĆ – As Wilde would say… , za violončelo i klavir 

ANJA ĐORĐEVIĆ – Etida “Scappare”, za violončelo solo

IRENA POPOVIĆ – Poezija jednog mlečnoljubičastog jutra, za violinu i violončelo 

IGOR ANDRIĆ – Parhelij, za violončelo solo

OGNJEN BOGDANOVIĆ – Balada (za Vlastu), za violončelo i klavir

NATAŠA BOGOJEVIĆ – Pjenije, za violinu i violončelo

Nemanja Stanković i Maja Mihić, foto: Miša Obradović


Projekat Nemanje Stankovića „Tragovi – Nova muzika za violončelo“ nastao je iz potrebe umetnika da se kroz zvuk violončela ostavi trag današnjeg vremena, kao svedočanstvo budućim generacijama.

Otuda i naziv albuma „Tragovi“, na kome je objavljeno osam novih kompozicija savremenih srpskih autora, različitih generacija, rukopisa i muzičkog izraza. „Tragovi“ su bili nominovani za nagradu „Listeners’ Choice“ od strane Violoncello Fondacije iz Njujorka (SAD). Grad Beograd dodelio je Nemanji Stankoviću Nagradu grada „Despot Stefan Lazarević“, zahvaljujući albumu „Tragovi“ kao najuspešnijem ostvarenju u oblasti muzike u 2020. godini.

Ovaj projekat ima za cilj povezivanje umetnika, kao i promociju srpske umetničke muzike u zemlji Srbiji, ali i u svetu. Nemali broj kompozicija nastalih u okviru projekta već su deo repertoara koji se izvodi u koncertnim dvoranama i to je najvažniji pokazatelj značaja „Tragova“. Svoj doprinos ovom projektu, između ostalih, dale su i poznate srpske umetnice, violinistkinja Tijana Milošević i pijanistkinja Maja Mihić, koje će se Stankoviću pridružiti na sceni Svečane sale Prve kragujevačke gimnazije.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.