Kragujevčanka na Sajmu knjiga

U toku je 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Intervjuisali smo Vesnu Raković, slikarku, ljubitelja umetnosti i našu sugrađanku, koja ove, kao i mnogo godina unazad radi na štandu izdavačke kuće NNK. Kragujevčanka vam prenosi deo atmosfere.

Koliko dugo radiš za izdavačku kuću NNK?

Ovo je jubilarna deseta godina rada sa njima.

Čestitam! Koje knjige su najprodavanije na štandu NNK-a?

To su biografije istorijskih ličnosti, poput Konfučija, Bizmarka i Džinkis Kana, kao i enciklopedije gljiva i lekovitog bilja.

Koju knjigu bi nam preporučila da obavezno pročitamo?

Definitivno Opelo za boema Ladislava Varge, u izdanju kuće Kairos. Knjiga je rađena po dnevniku sudije Igića, koji je poslužio kao inspiracija za sliku Seoba Srbalja Paje Jovanovića.

A sa tvog štanda?

Preporučujem Dramaturgiju igranog filma albanskog pisca Petrita Imamija.

Da li si posećivala i druge štandove?

Svakako. Kairos, Prometej, Večernje novosti, Antikvarne knjige.

Kako bi ocenila ovogodišnji Sajam?

Sajam je, kao i uvek, jako dobro posećen. Pohvalila bih dekor pojedinih štandova, jako su se potrudili i bili kreativni. Takođe, organizacija ove godine je jako dobra.

Da li je bilo poznatih ličnosti među posetiocima?

Da. Marčelo ispred štanda Veselog četvrtka, stalni posetilac pesnik Ljubivoje Ršumović, Vanja Bulić, Jelena Bačić Alimpić, Jelica Greganović.

Koja je poslednja knjiga koju si pročitala?

Ćelijsko buđenje Barbare Ren. Radi se o kompletnom funkcionisanju organizma na sažet način, sagledano na biološkom, fiziološkom i psihološkom nivou. Preporučujem.

Zaključna reč?

Lepota sajma je druženje sa knjigom, druženje sa piscima i ljubiteljima knjige, i na prvom mestu promivisanje pisane reči.

Pozivamo vas da posetite najveći sajam knjiga na Balkanu, koji traje do 29. oktobra 2017. godine i same doživite lepotu atmosfere.

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.