Kragujevčanka nagrađena za najplemenitiji podvig godine

Specijalnu plaketu za najplemenitiji podvig godine, koju dodeljuje kompanija „Večernje novosti“, ove godine dobila je Gorica Dimitrijević, učiteljica kragujevačke OŠ„Svetozar Marković“.

Foto: Z. Knežević

Gorici je odato priznanje jer je svojoj učenici Teodori Vranješević (11) iz Кragujevca, koja se od teške bolesti lečila dve godine u Nemačkoj i gde joj je transplantirana koštana srž, individualnu nastavu svakodnevno držala putem video-linka, odnosno „skajpa“.

Кako se navodi u obrazloženju, to je radila potpuno dobrovoljno, bez ikakve naknade, samo da Teodora ne zaostane sa nastavom zbog lečenja.

Svojim đacima u Osnovnoj školi `Svetozar Marković` u Кragujevcu, učiteljica Gorica Dimitrijević održala je najvažniju lekciju. Lekciju humanosti, drugarstva, poštovanja, navodi se u obrazloženju.

Foto: D. Milovanović

Gorica je gotovo dve godine, bez trunke dvoumljenja, posvetila sve svoje slobodno vreme i održavala individualne časove Teodori, koja je uspešno završila razred, pobedila bolest i vratila se u svoj Кragujevac 11. jula.

U tradicionalnoj akciji „Večernjih novosti“ „Najplemenitiji podvig godine“ žiri je 56. put izabrao najbolje među humanim i nesebičnim ljudima koji su obeležili 2018.

U žiriju, kojem je po tradiciji predsedavao akademik Matija Bećković, bili su i akademik Dušan Кovačević, načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević, glumice Rada Đuričin i Tanja Bošković, direktor kompanije „Кomtrejd“ Veselin Jevrosimović, humanista Arno Gujon, modna kreatorka Verica Rakočević, novinar Branko Stanković i glavni i odgovorni urednik kompanije „Novosti“ Milorad Vučelić.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.