Kragujevčanke među najboljim nastavnicama bivše Jugoslavije

Najbolji prosvetari sa teritorije čitave bivše Jugoslavije dolaze iz Kragujevca. Dve učiteljice, jedna profesorka matematike i nastavnica srpskog, sve Kragujevčanke, nagrađene su titolom najboljih nastavnika Jugoslavije.

Naporan i kvalitetan rad prosvetnih radnika obično je neprimetan jer su u prvom planu učenici koji u radu sa njima ostvaruju nagrade i priznanja. Zbog toga su prosvetni radnici sa prostora bivše Jugoslavije osnovali Asocijaciju najboljih nastavnika na teritoriji šest država koje su nekada činile zemlju u kojoj smo živeli, Jugoslaviju, navodi Radio televizija Kragujevac.

Četiri Kragujevčanke vratile su se iz Budve, gde su se skupili članovi Asocijacije, sa titulama najboljih nastavnika Jugoslavije, a žiri je bodovao njihov rad prema strogim kriterijuma koje su morale da ispune.

Jasmina Micić radi 30 godina kao profesorka matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Učenici ove prestižne srednje škole postižu odlične rezultate u oblasti matematike u zemlji i inostranstvu.

Snežana Đorđević u nastavi je više od tri decenije, a kao učiteljica radila je u kragujevačkim osnovnim školama. Sada radi i živi u Beogradu.

Zorica Mihajlović koja je dobitnica nagrade za najboljeg prosvetnog radnika Jugoslavije, kao učiteljica provela je 15 godina u školi “21. oktobar”. Poslednjih 14 godina predaje učenicima viših razreda osnove škole srpski jezik i književnost u školi “Mirko Jovanović”.

Četvrta dobitnica priznanja Najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije je učiteljica Biljana Vulović koja radi u školi “Sveti Sava” u Toponici, a u prosveti je 24 godine.

– Za mene je to velika čast, veliko pruznanje, a istovremeno i obaveza i odgovornost. Sve što budem radila, mora da bude daleko kvalitetnije, čime bih opravdala to priznanje – rekla je jedna od dobitinica.

Prošle godine raspisan je konkurs kojim je, na osnovu 27 vrlo zahtevnih kriterijuma, definisano ko može da bude najbolji nastavnik u bivšoj Jugoslaviji.

Prvo okupljanje održano je u Skoplju, a drugo u Budvi. Ministarstva ove dve države, lokalne zajednice i mediji podržali su kampanju koja se odnosi na organizovanje konferencija.

Oni nastavnici, učitelji i vaspitači koji su postigli sa svojim učenicima najbolje rezultate na takmičenjima, učestvovali u radionicama i projektima, mogu da se prijave za ovu nagradu.

Krajem oktobra, treća međunarodna Konferencija asocijacije prosvetnih radnika bivše Jugoslavije biće održana u Beogradu.

Izvor, foto: RTK

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.