Poseta crkvi Kumanici i manastiru Divostin

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ organizovaće u subotu 06. jula vodičku turu u okviru koje će posle panoramskog razgledanja grada biti organizovana poseta crkvi Kumanici u Ramaći. Turistička vodička tura namenjena je Kragujevčanima i gostima grada zainteresovanim za posetu najstarijoj srpskoj građevini u okolini Kragujevca.

Crkva Svetog Nikole (Kumanica) podignuta je u istočnom delu Ramaće  na blagim padinama Ramaćkog visa. U porti je grob Sime Milosavljevića Paštrmca, ustaničkog vojvode i upravnika dvora kneza Miloša Obrenovića. Pored razgledanja i upoznavanja sa istorijom u crkvenoj porti je planirana pauza za odmor i osveženje.

U povratku turisti će posetiti  manastir Divostin, koji se podignut  u istoimenom selu. U porti je i česma, koju su kragujevački lovci podigli kralju Milanu Obrenoviću, prvom počasnom predsedniku Lovačkog saveza Srbije.

Putovanje do Ramaće i Divostina pratiće priča turističkog vodiča Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ vezana za kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti sela kroz koja ćemo prolaziti, Divostin, Draču, Kutlovo, Mala Vrbicu i Ugljarevac.

Bliže informacije zainteresovani sugrađani i gosti mogu da dobiju u Turističkom informastivnom centru (plato Robne kuće) od 8 do 20 časova radnim danom i subotom od 9 do 15 časova.

Foto: Jovan Živanović, gtokg.org.rs

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.