Kreativna FRKA u Kragujevcu

Zanimljivo leto u gradu započeto je pravom FRKOM koja se zahuhtava, a sada se već iskusni polaznici uveliko pripremaju za svoje snimajuće dane i izlaske na utvrđene lokacije.

Prethodnih dana, osim što su se upoznali sa kratkom teorijom i istorijom pokretnih slika, sa nastankom prve filmske trake, braćom Limijer i filmskom opremom, otkrili su mnogobrojne načine kako da svoje ideje pretoče u scenario, kako da osmisle svoje likove, raspišu karaktere i na taj način ožive junake svojih budućih filmova. Koliko su detalji bitni u otkrivanju svakoga od nas i šta je sve to što utiče na motivaciju likova, koji će “preskačući” zacrtane prepreke dospeti do određenog cilja, bile su neke od tema predavanja iz oblasti filmske dramaturgije.

Na predavanjima kamere, polaznici su upoznati sa time kako da taj scenario prikažu kroz pokret i, odgovarajućim izborom filmskog plana, kadriraju upravo one detalje koje žele da vizualizuju. Saznali su koliko je bitna rasveta i brojne mogućnosti “igre svetlosti i tame”, kontrasta i boja, koje utiču na estetski doživljaj, ali su pre svega lični pečat snimatelja. Zatim su se posvetili režiji, storyboard-u, odnosima u okviru filmske ekipe, postavljanju mizanscena i ulozi i odgovornosti reditelja, i umnogome otkrili o ličnom senzibilitetu, koji se pre svega ogleda u odabiru žanra, ali i u samoj realizaciji.


Pošto predaha nema, već uveliko su zavirili u čudesni svet animacije, specijalnih efekata i čarolije Green Screen tehnologije, učeći pored filmske, i 3D vizualizaciju animiranog filma i video igrica. I dok trenutno radionica izgleda poput magičnog kutka u kome je sve moguće, na redu je i kreativan posao montažera, posebna vrsta filmske naracije i nevidljiva umetnost koja doprinosi ritmu i onome što mi, gledaoci, prepoznajemo kao film koji je “pitak” ili nas pak “vozi”.

Dizajn i obrada zvuka donose auditivni doživljaj i dosta smeha, tajnih zapisa i “pecanja“. Zatim će uslediti ono što FRKU čini posebnom, a to je snimanje filmova, trenutak ili preciznije, 12 sati istine, kada će sva svoja znanja i veštine , ali pre svega svoje talente pokazati na delu, a koje će svi zainteresovani sugrađani moći da pogledaju na svečanoj projekciji, 21. avgusta na velikom platnu Knjaževsko-srpskog teatra. Tada će ostvarenja polaznika 2018FRKE, kratkometražni igrani filmovi, ispričati sve njihove priče.

Do tada, kreativna FRKA i pozitivna energija, širiće se po ulicama našega grada.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.